Удрят измамата с превъртане на километража

Щетите за бюджета на ЕС са за 9,6 млрд. евро

Пробегът на всяка кола - в единна информационна система

Търговците на автомобили втора ръка скоро няма да могат да мамят клиентите си, като превъртат километражите на продаваните от тях коли. Това ще стане, ако бъде прието предложението на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков. Той внесе в Европейската комисия проект за нова програма на стойност 1,25 млн. евро с наименованието O.R.E.L.

Предложението предвижда единна информационна система, която обединява данните, събирани по време на годишните технически прегледи, и позволява тяхната обмяна в ЕС. Така показанията за пробег на всяка кола ще бъдат обновявани по време на ежегодния технически преглед и ще са достъпни на специално създаден за целта сайт. По този начин ще става ясно дали има разминаване между официалните данни и посочените от търговеца на употребявани автомобили.

“Превъртането на километражи е кражба от хората и трябва да сложим точка”, заяви Новаков. Предложението му е базирано на съществуваща практика в Белгия и Холандия.

Проучвания показват, че над 30% от всички употребявани автомобили в Европа са с манипулирани километражи, което ощетява купувачите средно с по 3000 евро на кола. Порочната практика нанася щети на бюджета на ЕС около 9,6 млрд. евро годишно.

По официални данни в Германия, която е един от основните пазари за коли втора употреба за България, километражът на всяка трета кола се манипулира. Това става със специално устройство за 150 евро.

Продажбата му е забранена, но има начин за набавяне. Манипулацията се извършва от специализирали се в бранша хора и става, без да е нужно разглобяване. Така годишната щета само в Германия е 6 милиарда евро. Превъртането на километража там е криминално престъпление и се наказва с до 1 година затвор.

От Съюза на българските автомобилисти отдавна настояват за криминализиране на връщането на километража. Причина за искането им са зачестилите случаи на проблеми с автомобили с превъртени данни. От съюза настояват да се забрани и дейността на фирми, предлагащи услуги за манипулиране на реалния пробег на колите.

“В България рядко може да се видят автомобили по автокъщите с над 160 000 км пробег. В този смисъл българските автомобилисти са сред най-потърпевшите, тъй като сме сред най-големите клиенти на употребявани автомобили”, казаха от СБА. У нас някои от официалните представители на автомобилните марки предлагат услуга, с която може да се провери дали автомобил от дадена марка е с превъртян километраж.

МНЕНИЕ

30-40% от

автомобилите втора ръка са манипулирани

Любомир Доросиев,

зам.-председател на Асоциацията на вносителите на автомобили

03-10new

Манипулирането на километражите е практика в цял свят, а най-много в Европа се прави в страни като Германия и Италия. За да се прекрати тя, трябва да има единна европейска информационна система, в която да могат да се вкарват данните за всеки автомобил по шаси, а клиентът, купувайки кола, включително и ние, търговците, да може да провери истинността на километрите. Това обяви пред “Труд” Любомир Доросиев, заместник-председател на Асоциацията на вносителите на автомобили в България. По думите му около 30-40% от колите втора ръка у нас са с манипулиран километраж.

Голяма част от стоката на тържища като Горубляне, край Дупница и Драгичево, село Труд, Пловдивско, и други са със съмнително занижени километри”, коментира Доросиев, който е вносител на автомобили повече от 30 години. Според него има сива практика и от български фирми, които въртят километража с цел шофьорите да прибират повече пари за гориво, което не е изразходвано.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България