На 18 юни 2019 да почерпят

Макрон призова за диалог с Иран и призова Техеран към търпение

Българският език е петият по популярност в „дарк нет“

Премиерът Борисов е провел телефонен разговор с генералния секретар на ООН Двамата са обсъдили борбата с климатичните промени и опазването на околната среда

Мъжете съжаляват за пропуснат секс, жените – за случил се

Масов бой пред Съдебната палата в центъра на София

Ядрените сили с по-модерни арсенали Москва разполага с 6500 срещу 6185 за САЩ

Част от черешите в Сливенско остават необрани заради ниски изкупни цени

Френски милиардер купи аукционната къща на Sotheby’s

Най-голям ръст при заемите до 250 хил. лв.

Суперкомпютър като на НАСА догодина в България (обзор) Технологията ще бъде използвана в медицината, фармацевтиката, автомобилната индустрия, строителството, от климатолози, спецслужби и др.

Могерини: Доверието в ЕС ще пострада, ако не започнем преговори с Македония и Албания

Бившият египетски президент Мохамед Морси почина в съда

Деница Златева: Не съм очаквала такава буря заради оставката на Нинова

Няма македонска нация преди 1944 г. Гоце Делчев в писмата си пише, че е българин

Удрят измамата с превъртане на километража

Щетите за бюджета на ЕС са за 9,6 млрд. евро
Пробегът на всяка кола – в единна информационна система

„Превъртането на километражи е кражба от хората и трябва да сложим точка“, заяви евродепутатът Андрей Новаков.
„Превъртането на километражи е кражба от хората и трябва да сложим точка“, заяви евродепутатът Андрей Новаков.

Търговците на автомобили втора ръка скоро няма да могат да мамят клиентите си, като превъртат километражите на продаваните от тях коли. Това ще стане, ако бъде прието предложението на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков. Той внесе в Европейската комисия проект за нова програма на стойност 1,25 млн. евро с наименованието O.R.E.L.

Предложението предвижда единна информационна система, която обединява данните, събирани по време на годишните технически прегледи, и позволява тяхната обмяна в ЕС. Така показанията за пробег на всяка кола ще бъдат обновявани по време на ежегодния технически преглед и ще са достъпни на специално създаден за целта сайт. По този начин ще става ясно дали има разминаване между официалните данни и посочените от търговеца на употребявани автомобили.

“Превъртането на километражи е кражба от хората и трябва да сложим точка”, заяви Новаков. Предложението му е базирано на съществуваща практика в Белгия и Холандия.

Проучвания показват, че над 30% от всички употребявани автомобили в Европа са с манипулирани километражи, което ощетява купувачите средно с по 3000 евро на кола. Порочната практика нанася щети на бюджета на ЕС около 9,6 млрд. евро годишно.

По официални данни в Германия, която е един от основните пазари за коли втора употреба за България, километражът на всяка трета кола се манипулира. Това става със специално устройство за 150 евро.
Продажбата му е забранена, но има начин за набавяне. Манипулацията се извършва от специализирали се в бранша хора и става, без да е нужно разглобяване. Така годишната щета само в Германия е 6 милиарда евро. Превъртането на километража там е криминално престъпление и се наказва с до 1 година затвор.
От Съюза на българските автомобилисти отдавна настояват за криминализиране на връщането на километража. Причина за искането им са зачестилите случаи на проблеми с автомобили с превъртени данни. От съюза настояват да се забрани и дейността на фирми, предлагащи услуги за манипулиране на реалния пробег на колите.

“В България рядко може да се видят автомобили по автокъщите с над 160 000 км пробег. В този смисъл българските автомобилисти са сред най-потърпевшите, тъй като сме сред най-големите клиенти на употребявани автомобили”, казаха от СБА. У нас някои от официалните представители на автомобилните марки предлагат услуга, с която може да се провери дали автомобил от дадена марка е с превъртян километраж.

МНЕНИЕ
30-40% от
автомобилите втора ръка са манипулирани
Любомир Доросиев,
зам.-председател на Асоциацията на вносителите на автомобили

03-10new

Манипулирането на километражите е практика в цял свят, а най-много в Европа се прави в страни като Германия и Италия. За да се прекрати тя, трябва да има единна европейска информационна система, в която да могат да се вкарват данните за всеки автомобил по шаси, а клиентът, купувайки кола, включително и ние, търговците, да може да провери истинността на километрите. Това обяви пред “Труд” Любомир Доросиев, заместник-председател на Асоциацията на вносителите на автомобили в България. По думите му около 30-40% от колите втора ръка у нас са с манипулиран километраж.

Голяма част от стоката на тържища като Горубляне, край Дупница и Драгичево, село Труд, Пловдивско, и други са със съмнително занижени километри”, коментира Доросиев, който е вносител на автомобили повече от 30 години. Според него има сива практика и от български фирми, които въртят километража с цел шофьорите да прибират повече пари за гориво, което не е изразходвано.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Те в Германия продават крадени коли,които са официално регистрирани в местната служба по регистриране на МПС,т.нар. Ландратзамт.А пък вие говорите за коли с превъртяни километри.В Германия е раят за измами с коли,а и не само с коли.

    1. Пиши, пиши. Пиши и колко са зле и как лошо живеят, докато в Русия е рай и там всичко е на християнски ценности.

      1. Тъпунгер,като не знаеш не пиши глупости.Самият аз лично съм пострадал от преславения немски „орднунг“ при закупуване на МПС.За Русия не съм писал в коментарите си нищо.Само такива безгръбначни,като теб все политиканстват и драскат глупости.

  2. Целият проблем може да се реши най-лесно още по време на производството на електрониката на колата, но на фирмите производители не им пука за това. Защото трябват допълнителни пари – например по 2$ на кола. При 1млн. коли ей ти 2млн долара – чиста загуба!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.