Удължават срока за обществени консултации на регламента GDPR

Срокът за изпращане на мнения, становища, предложения и препоръки относно промените в закона за защита на личните данни у нас е удължен до 30 май. Мотиви за удължаването не са посочени. Въпреки това, регламентът влиза автоматично в сила от 25 май, като страната ни имаше две години, за да въведе промените.

Всеки може да коментира свободно законопроекта в портала за обществени консултации Strategy.bg.

Както "Труд" писа с въвеждането на регламента, фирмите вече трябва да документират всички лични данни, да съхраняват доказателство за съгласие, да покажат за какво са ползвани тези данни, как са защитени и колко дълго се пазят.

Регламентът ще задължи компаниите да назначат длъжностно лице по защита на личните данни при няколко условия, ако извършват системно наблюдение на хората, или имат в предприятието над 250 служители, обработват данни в големи обеми или обработват чувствителни данни. Специалистът ще трябва да премине обучение за целта, като на всеки 1000 души ще назначават по един служител във фирмата, който ще отговаря за съхранението и опазването на данните на клиентите.

Най-засегнатите сфери ще са здравеопазването, банковото дело, застраховането, доставчиците на комунални услуги, мобилните оператори. Регламентът ще обхване по-специално болниците и фармацевтични компании, които обработват чувствителни лични данни, както и ИТ фирмите и мобилните оператори, които работят с големи обеми данни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес