Уеб портал свързва хотелите във Велико Търново с Общината и МВР

Уеб портал ще свърже хотелите във Велико Търново с Общината и Областната дирекция на МВР. Създаването на системата за регистър и обмен на туристическа информация ще облекчи работата на местния бизнес. Въвеждането й цели намаляване разходите за услуги, повишаване на нивото на сигурност в града, като това ще е от полза както за жителите, така и за туристите. Подписан е и меморандум за взаимодействие и дългосрочно сътрудничество между Община Велико Търново и областната полицейска дирекция.

Системата за туристическа информация бе представена на среща между кмета на старата столица Даниел Панов, представители на хотелиерския бизнес, на софтуерната компания – създател на продукта, както и на ОД на МВР.

Достъп до портала ще има всяко едно от 261-е категоризирани места за настаняване на територията на общината, а първите два месеца ще са тестов период, за да може да бъде проследена реалната работа на софтуерното решение и евентуалните възможности за оптимизация. Градове, в които има подобни решения, отчитат около 20-30% ръст на заетостта на легловата база.

Ще бъдат налични портал за ежедневна онлайн регистрация на туристи, пребиваващи в местата за настаняване на територията, както и портал за подаване на данни за справки – декларации от места за настаняване към уеб базирана облачна система. Информацията от първия портал ще постъпва в МВР, а от втория – в общината.

Новата система съчетава три електронни услуги, разработени според новите правила за защита и съхранение на личните данни. От всеки хотел или къща за гости ще могат да бъдат подавани справки-декларации с информация за българските туристи, адресни карти за чужденците, ежедневна справка за посетителите. Осигурена е възможности и за водене на локален регистър – специална книга. Порталът позволява интегриране на данни от други софтуерни системи. Чрез него ще бъде улеснен контролът от страна на органите на реда и институциите към некатегоризирани места за настаняване.

Около 10% е ръстът на посетители в Старата столица през миналата година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България