Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев е на официално посещение в Румъния

Организираха кулинарна надпревара за Деня на християнското семейство в Елена

Тежка катастрофа затвори пътя Варна-Бургас Младеж загина след челен сблъсък между товарна кола и микробус

Семейство подари кувьоз за 20-я рождения ден на сина си

Пенсионер с трабантче блъсна човек на зебра

27 книжки бяха отнети за седмица в Сливен и областта

Студенти от Стопанска академия участват в конкурс за стипендианти на фондация „Атанас Буров”

Калоян Паргов към Съюза на писателите: Вие браните българския дух

Собственикът на Фейсбук Марк Зукърбърг няма да подава оставка

10 деца са родени с подкрепата и на общинския фонд „Инвитро” в Търговище 15 двойки са получили финансова подкрепа тази година от общината

Вижте новата вицепремиерка Марияна Николова като ловджийка (СНИМКИ) "Обeдинявa ги тoвa, чe ca жeни. Пpи тoвa кpacиви. Пpи тoвa cмeли", гласи описанието на клуб "Бендида"

Работодателите обещаха ръст на средната заплата догодина

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 21 ноември 2018

Мъж ограби глухоняма бургазлийка, обещал и съвместен живот Взел спестените 30 000 лв. на жената и я зарязал преди границата

Осъдиха условно надрусан шофьор

Уикенд винетки въвеждат за колите Със събраните пари ще се строят нови магистрали и ще се поддържат пътищата

До 19 месеца трябва да стартира тол системата, стана ясно при подписване на договора в присъствието на строителния министър Николай Нанков (в средата) от шефът на АПИ инж. Дончо Атанасов (вляво) и представителя на изпълнителите Михаел Вебер.

Шофьорите на леки коли ще могат да си купуват уикенд винетки и еднодневни стикери след въвеждане на тол системата. Цената все още не е ясна. Водачите на леки коли няма да плащат по-скъпо, но вместо хартиени ще ползват електронни стикери. Това обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков при подписването на договора за изграждане на тол системата с из­пъл­ни­те­ля “Капш Трафик Солюшънс”. Подписи под договора сложиха представителят на избраната компания Михаел Вебер и председателят на Агенция “Пътна инфраструктура” инж. Дончо Атанасов.

Стойността на договора е близо 150 млн. лв. без ДДС. Системата трябва да бъде разработена за 7 месеца, а още една година преди да бъде реално въведена ще премине различни изпитания, обясни министър Нанков. Очаква се още през първата година след внедряването й приходите от нея да са около 1 млрд. лв., докато в момента от винетки се събират около 350 млн. лв. годишно. Увеличението на събираните средства ще бъде основно за сметка на бизнеса. Поне 6-7 пъти ще се повиши цената на преминаването по родните шосета за тежкотоварни автомобили над 3,5 тона, обясни Нанков. И подчерта, че този модел е справедлив, тъй като повече ще плащат тези, които рушат повече. Строителният министър обясни, че златото на страната ни е именно геостратегическото ни положение и преминаващите през територията ни 5 от общо 10 транспортни европейски коридора.

Събраните средства от тол системата ще се използват целево за пътния сектор. С тях ще се строят нови магистрали и други важни инфраструктурни обекти като няколко тунела под Стара планина, подчерта Нанков. Все още не е ясно кои шосета ще бъдат в обхвата на новата тол система, но се обсъжда да се плаща за преминаване по магистралите, както и за пътищата 1-ви и 2-ри клас, или за около 8000 километра. Вторият сценарий е платени да са почти 75% от цялата републиканска пътна мрежа.

Работата по въвеждане на тол системата ще бъде тежка, защото в ресорното ведомство все още няма достатъчно обучени кадри, обясни председателят на АПИ инж. Дончо Атанасов. Той подчерта, че с приходите от новата система се надява да се обновят и третокласните шосета, така че през следващите 4-5 г. да имаме модерна пътна мрежа. И уточни, че през този период изтичат и експлотационните срокове на вече изградените магистрали.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.