Указ на Тръмп удря гейминга?

Гейминг индустрията в САЩ може да понесе тежък удар след указа на президента Доналд Тръмп за забрана на дейността на китайската платформа WeChat, която е собственост на телекомуникационния гигант Tencent Holdings.

Мярката идва дни след подобен ход срещу видео платформата TikTok, а от Белия дом обясниха, че рестрикциите засягат само конкретните програми и няма да се отразят на дейността на компанията-майка.

Въпреки това събитието доведе до сериозни опасения, че ходът може да доведе до криза в областта на видео игрите. Tencent е сред най-крупните спонсори на гейминг събития, а освен това инвестира и в разработването на игри. Китайците държат 100% от акциите на Riot Games, издател на League of Legends, а също и 40% от Epic Games, който държи правата на Fortnite. Доклад на „Файненшъл Таймс“ сочи компанията като най-големия играч в гейминга в световен мащаб.

Това е нова стъпка във влошаването на китайско-американските отношения в тази област, след като в началото на годината спонсори от азиатската страна преустановиха финансирането на играчи и отбори, които се обявиха в подкрепа на протестите в Хонконг. Според наблюдатели обаче става въпрос за икономическа конкуренция, тъй като Tencent планира да създаде собствена платформа за видео стрийминг, която ще се казва Prime Gaming. Идеята е тя на поиска част от пазарния дял на лидера Twitch, който пък е собственост на американския гигант Amazon. В момента Twitch се оценява на 5 милиарда долара и има над 180 милиона потребители, но китайците възнамеряват да инвестират близо $15 милиарда, а целта е клиентите им да стигна 450 милиона.

Tencent планира да пренасочи усилията си и в мобилния гейминг, който набира все повече последователи. Куриозно това се случва по време на пандемията, когато повече хора са затворени по домовете си и могат да играят от конзолите и десктопите си. Въпреки това в Източна Азия, където мерките за изолация се спазват по-стриктно, Mobile Legends задмина по популярност LoL, която остана единствената „настолна“ игра в топ 5 на пазара. Ръст отбелязват още PUBG Mobile и Arena of Valor.

Коментари

Задължително поле