Украинското посолство у нас се намеси в скандала с назначаването на нов посланик

Снимка: Уикипедия

Назначаването на ръководители на дипломатически и консулски мисии е суверенно право на всяка държава. Украйна разглежда Република България като надежден партньор и съюзник, важна държава членка на ЕС и НАТО в Черноморския регион.

Това се казва в коментар на украинското посолство у нас по повод на спора между президент, правителство и политически партии относно назначаването на Николай Ненчев за посланик в Киев. 

Ето какво пишат от посолството:

Във връзка с многобройните запитвания от медиите, бихме искали да обърнем внимание, че назначаването на ръководители на дипломатически и консулски мисии е суверенно право на всяка държава.

Украйна разглежда Република България като надежден партньор и съюзник, важна държава членка на ЕС и НАТО в Черноморския регион.  Съответно украинската страна е заинтересована от активното развитие на политическите контакти, както и от практическото сътрудничество във всички сфери от взаимен интерес, което отговаря на духа на действащия Договор за приятелство и сътрудничество между нашите държави.

Възстановяването на пълноценната работа на Посолството на Република България в Украйна несъмнено ще допринесе за интересите на двете държави.

Украинската страна ще приветства назначаването на ръководител на дипломатическата мисия.

Използваме възможността, за да изразим нашата благодарност към Република България и българския народ за последователната подкрепа на Украйна в борбата срещу широкомащабната руска агресия, която е заплаха за сигурността на Европа и демократичния свят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика