Украинците ще могат да теглят заеми у нас

Нов трус в коалицията от идея на новото ръководство на Българската банка за развитие

Министър Даниел Лорер одобрил раздаването на кредити на бежанците

Рискът не е оценен

Украинските граждани, които започнат работа у нас, ще могат да ползват заеми от български банки. Това стана ясно от изслушване на председателя на Надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР) Валентин Михов в парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Идеята изненада част от коалиционните партньори на управляващата коалиция – финансистът на БСП проф. Румен Гечев и шефът на комисията Любомир Каримански. След като стана ясно, че заемите за бежанците от Украйна ще са потребителски и жилищни, при условия, както за българските граждани, Каримански лаконично отбеляза: „Щях да питам как сте оценили кредитния риск, но при това положение – няма смисъл“. Проф. Гечев обаче не спести на ръководството на ББР, че банката не е министерство на труда и социалните грижи и за помощи за украинските бежанци трябва да се грижи правителството и парламента. „Не може да правим малоумни работи, защо ще си разбутваме ББР?“, запита Гечев.

Финансисти, близки до управляващото мнозинство коментираха пред „Труд“, че потребителските и ипотечните кредити за бежанците от Украйна са получили първоначално одобрение от министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер, който е и принципал на ББР. Идеята е заемите да минават на принципа на on lending финансирането и ББР да финансира през търговските банки. Начинанието обаче е рисково, тъй като при лица без постоянна адресна регистрация, гражданство и т.н., потребителският кредит може да не бъде върнат, ако кредитополучателят напусне страната. Няма прецизност в анализите какъв ще е процентът на евентуалните „лоши“ кредити и няма ли в един момент процентът на рискови длъжници да натежи на търговската банка, отпуснала такива кредити. Практиката е ББР да гарантира процент от портфейла на общите заеми по дадена програма, но не и процентът на „лоши“ длъжници. Жилищните кредити в случая са по-приемливи, както и опцията за кредити за начало на бизнес. „Украинската“ кредитна линия можело да стартира до няколко седмици, отбелязаха пред „Труд“ източници от ББР.

Междувременно на брифинг в Министерския съвет стана ясно, че след 31 май украинските бежанци ще напуснат хотелите, мярката по настаняването им, организирана от българската страна - няма да бъде удължена. Мариана Тошева, председател на Агенцията за бежанците, заяви, че след тази дата предстои бежанците от Украйна да бъдат разпределени в държавните, общинските и междуведомствени бази.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси