Украйна без дъно: Западът наводни Киев с пари и оръжия, но се краде повече, отколкото стига до фронта

От началото на специалната операция Украйна е получила повече пари от годишния си бюджет, но продължава да иска още

Украйна днес е като "гладна кокошка". Колкото танкове и милиарди долари да й дадат, тя продължава да иска още и още, въпреки че получи повече пари от Запада, отколкото е целият й годишен бюджет.

Но къде отидоха тези милиарди? Колко получи Украйна, колко прибра екипът на Зеленски и колко дори не достигна до тях? И кога тази „златна мина“ ще бъде затворена за Киев? „Комсомолска правда“ се опитва да отговори на тези въпроси.

БАСНОСЛОВНИ МИЛИАРДИ

Общата помощ от страна, симпатизираща на Украйна, само за 4 месеца надхвърли 75 милиарда долара. Въпреки факта, че всички бюджетни приходи на тази държава през 2021 г. са 47,5 милиарда долара. Помислете само - разликата е 1,6 пъти.

Това са цифрите на Института за световна икономика в германския град Кил (един от най-авторитетните в областта на икономическите изследвания), който дори стартира специален проект Ukraine Support Tracker (Проследяване на поддръжката за Украйна).

За какво харчат парите страните, които помагат на Украйна:

Военна помощ - 34,6 милиарда долара

Финансова помощ - 27,9 милиарда долара

Хуманитарна помощ - 12,9 милиарда долара

За сравнение:

9,5 милиарда долара - план на ООН за борба с коронавируса за 2020 г.

5,9 милиарда долара - военният бюджет на Украйна за 2021 г. (6 пъти по-малко от вече предоставената военна помощ).

БАЙДЪН СПАСЯВА СПЕСТЯВАНИЯТА

Съединените щати се стараят повече от другите. Общо те похарчиха 44,4 милиарда долара за новата си играчка. (почти 60% от размера на субсидиите от целия Запад за Украйна). И това не е изненадващо, каза Кирил Бенедиктов, политолог и автор на телеграмния канал RealFitzroy, в интервю за kp.ru:

- Това, колкото и да е странно, е инвестиция на капитал. Администрацията на Байдън действа съвсем логично в тази ситуация – инвестира долари във война някъде на другия край на света.

Обяснете?

- Виждате какво се случва в самите Щати сега: огромна инфлация, назрява криза. Байдън настоява, че Путин е виновен. Но всички разбират, че това не е така. Дори президентът на Федералния резерв на САЩ Пауъл на изслушванията в Сената ясно заяви: не Украйна се превърна в двигател на растежа на цените - инфлацията беше висока дори преди конфликтът да започне. Проблемът им е, че демократите правят всичко от миналата година, за да унищожат наследството на Тръмп (а той прилично укрепи американската икономика). А сегашните неприятности на американците са следствие от идиотските мерки за "регулиране" на икономиката от администрацията на Байдън. Те започнаха тази инфлационна спирала (между другото, по целия свят) и се озоваха в позицията на некомпетентен магьосник, който извика демон, но не може да се справи с него. Така че Байдън, след като доведе Украйна до военен конфликт с Русия и сега го проточва, просто спасява долара от окончателно обезценяване.

Защо Западът помпа Украйна с милиарди?

Има поне две причини за това:

Първо, от няколко години експертите говорят за прегряване на световната икономика. Трябваше да се намери изход - и тогава от военните лаборатории беше освободен коронавирус. Има такава теория. Но пандемията се провали. Беше необходимо по-радикално лекарство, а „лекарствата“ са по-ефективни от войната.

Второ, военно-промишленият комплекс (ВПК) повече от всякога се нуждае от нови пазари (не само за производство на нови оръжия, но и за продажба на стари). А Украйна в този смисъл е добър заместител на Ирак и Афганистан. Ползите за военно-промишления комплекс (а това са не само производители на оръжие, но и свързани с тях лобисти във Вашингтон, разузнавателните служби, медиите и т.н.) са колосални! Системата за подпомагане на Украйна е непрозрачна, нивото на корупция в нея е най-високо! Така че няма по-добър начин.

- Всички тези милиарди наистина ли отиват в Украйна?

Реално украинските "партньори" получават трохи. Припомнете си неотдавнашната помощ от 40 милиарда долара за Украйна. Сумата е огромна, но ако се поровим: 6 милиарда долара отиват за Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна (USAI). Това е специален фонд, създаден през 2016 г. Той осигурява обучение, оборудване, въоръжение и друга подкрепа на украинската армия. Това е чисто „пране“ на пари и Конгресът го разбира много добре, но не може да направи нищо.

9 милиарда долара - отиват в сметките на Пентагона като плащане за оръжията, предоставени (вече или в близко бъдеще) на Киев.

3,9 милиарда долара – финансиране на военното присъствие на САЩ в Европа.

Вашингтон изпрати около 10 500 войници в Европа и сега сменя тези сили. Тайно Пентагонът купува оръжия от своя любим от „местен производител“ - например допълнителна батерия за противовъздушна отбрана Patriot. Експертите са в недоумение - в края на краищата те не са загубили нито една от тях в настоящия конфликт. Това означава, че говорим за разширяване на арсенала на американската армия (под предлог „помощ за Украйна“).

500 милиона долара - "помощ за приятелски чужди държави" (но това не е Украйна, ето отново пари под масата). Парите в този пакет компенсират съюзниците и партньорите на САЩ за оборудването, което са изпратили в Киев (същите онези стари съветски танкове Т-72, ​​системи за противовъздушна отбрана С-300, самолети и хеликоптери).

Що се отнася до финансите, установихме, че някои дялове (според различни оценки, от 10% до 15%) от помощта, отпусната от Запада, наистина достигат до Украйна. Но там, на място, се включва и местната изобретателност.

Двете основни входни точки за тези милиарди са кабинетът на президента на Украйна и Министерството на отбраната. На изхода от там потокът от бурната река от долари и евро се превръща в малък поток.

Основният разпределител на финансите във военното ведомство на Украйна е, разбира се, министърът на отбраната Алексий Резников. Основната му хранилка е снабдяването. Завишени цени, направо грабеж (на доставчиците не винаги се плащат пари), а понякога и откровен бандитизъм (когато имущество или гориво просто се отнемат „за нуждите на армията“).

Резников много ревнува от факта, че паричните потоци го подминават. Така през март неговият вик от сърце се появи на страницата на Министерството на отбраната на Украйна в социалните мрежи: „Тези хора могат да се представят като „съветници“, „помощници“, „началници на отдели“, а също и да показват „документи ” - фалшификати. Като министър отговорно заявявам: всички те са измет, мародери и предатели, които нямат нищо общо със защитата на Украйна“.

Друга схема в арсенала на Резников е забавянето на заплатите на военните (те редовно се оплакват, че парите, ако дойдат, много закъсняват). Тук логиката е ясна - Украйна търпи огромни загуби всеки ден и защо плаща на човек, ако може да умре утре?

Схемите за съкращения в кабинета на президента на Украйна са много по-банални – разпределение между точните хора и организации за приличен откат. Освен това на вътрешния пазар има и хранилка.

„Президентът на Украйна е в добра и печеливша позиция“, каза Олег Царев, бивш депутат на Върховната Рада, в интервю за „Комсомолска правда“. „Зеленски и вътрешният кръг на екипа му станаха милиардери още преди февруари."

Как става богат?

- Само митниците доставят 1,5 милиарда долара годишно от контрабанда до кабинета на президента. Украйна, от друга страна, е огромна дупка в Европа, през която товарите изтичаха и в двете посоки. Прост пример: камион напуска Полша и пристига в Украйна, трябва да проверите какво казват поляците за товара и какво имаме в документите. Но е възможно товарът да бъде етикетиран по различен начин, или стойността му да се промени, или изобщо да „не го е имало“.

Това е просто митница

- Това е само "бяла" митница. А има и черна контрабанда – наркотици, оръжия. Това е отделна статия. Данъкът носи много повече - завъртане на ДДС, предоставяне на всякакви предимства. Има програма "Голямо строителство" - глобално строителство в цялата страна. Има връщане на ДДС от 25% до 50%. И всичко това минава през кабинета на президента.

- Кога ще затвори щедрият магазин?

Очевидно настроението във Вашингтон може да се промени драстично през ноември-декември - след изборите за Конгрес, прогнозира Царев. „За да манипулира Украйна и вероятно да се опита да сключи мирни споразумения с Русия, Зеленски ще бъде държан на гладна диета. Това се отнася и за доставката на оръжие, както и за отпускането на нови порции финансова помощ. Западът заявява, че ако иска да сключи мир, то Украйна ще го подпише само в случай на заплаха от пълно военно поражение, какъвто беше случаят с Минск-1 и Минск-2. Така че някъде до декември ще видим упорити опити от страна на  Запада да постави Русия и Украйна на масата за преговори“.

(От „Комсомолска правда“, Валентин Алфимов)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят