Украйна е на "необратим път" към членство, пише в проекта на декларация от срещата на НАТО

Последният проект на декларацията от срещата на върха на НАТО гласи, че алиансът ще продължи да подкрепя Украйна "по необратимия път към пълноправна евроатлантическа  интеграция, включително членство в НАТО", съобщи източник от алианса на Ройтерс.

Проектът, който все още не е съгласуван от 32-те съюзнически страни, продължава да потвърждава, че НАТО "ще бъде в състояние да отправи покана към Украйна да се присъедини към алианса, когато съюзниците се съгласят и условията са изпълнени", твърди източникът.

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че очаква съюзниците да се споразумеят за значителен пакет от мерки в помощ на Украйна в продължаващата война срещу руската агресия, като добави, че помощта ще послужи кза мост към членството на Киев в алианса.

Говорейки на срещата на НАТО във Вашингтон Столтенберг добави, че е твърде рано да се каже кога Украйна ще бъде приета за член на НАТО. Освен това той заяви, че макар алиансът да не вижда непосредствена военна заплаха срещу нито един съюзник от НАТО, пактът е забелязал тенденция към увеличаване на руските враждебни действия, вариращи от дезинформация до саботаж.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа