Украйна избегна фалита, споразумя се с кредиторите

Преструктуриран е дълг на обща стойност 23,4 милиарда щатски долара

Украйна постигна споразумение с Комитета на собствениците на еврооблигации относно преструктурирането на дълга й. Това съобщи премиерът Денис Шмихал.

„Днес постигнахме принципни споразумения с Комитета на притежателите на украински еврооблигации. Това е важен етап от процеса на преструктуриране на дълга, който ще спести 11,4 милиарда долара за обслужване на дълга през следващите три години и 22,75 милиарда долара до 2033 г.“, обясни той.

Според Шмигал, по този начин Киев ще може да освободи ресурси за спешни нужди, като отбрана, социална политика и възстановяване.

На 17 юни украинското правителство публикува изявление на Лондонската фондова борса с предложение за преструктуриране на търговския външен дълг на страната, като се обменят всички 13 серии еврооблигации с други видове ценни книжа. 

След проведените две срещи с Комитета на притежателите на украински еврооблигации са постигнати принципни споразумения относно преструктурирането на суверенни дългови ценни книжа, емитирани на международни капиталови пазари, на стойност 23,4 милиарда щатски долара.

Споразумението за преструктуриране предвижда съществуващите еврооблигации в обращение да бъдат обменени за пакет от нови еврооблигации с първоначално номинално намаление на стойността на дълга от 37% и намаление на нетната настояща стойност от около 60%.

След приключване на преструктурирането падежът на еврооблигациите ще бъде удължен: първото изплащане в размер на 1,172 милиарда долара ще се извърши през 2029 г. За сравнение, без преструктурирането 9,381 милиарда щатски долара главница (без капитализирани лихви) щеше да бъде дължима между 2024 г. и 2029 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа