Украсяват „Витошка” с карта на Витоша

На артмозайката ще се виждат хижа Алеко, Черни връх, Златните мостове и други известни места в планината

Проектът е проф. Боян Добрев

Карта на Витоша ще замести фонтана на бул. “Витоша” в София, одобри Столичната община. Преди 2 години градската управа обяви конкурс за мястото на фонтана, който бе премахнат под обществен натиск.

Автор на новия проект е проф. Боян Добрев, преподавател в катедра “Стенопис” на Националната художествена академия.

Артинсталацията ще изобразява красиви места във Витоша, сред които хижа Алеко, Златните мостове, Черни връх, Боянската църква. Тя ще бъде изработена от гранит и цветен гранитогрес с размери 7.5 на 7.5 метра. Мозайката ще бъде реализирана с максимално трайни материали, защото е предвидена за улична настилка и по нея ще минават много пешеходци. Тя ще бъде изложена целогодишно на атмосферни влияния и сняг. Затова материалите ще бъдат с 2 см дебелина.

Върху картата ще бъдат отбелязани кодове, които да ориентират туристите в посоките и местностите. Така паното няма да е претрупано с надписи.

Според проф. Добрев картата е вярна, но е визуално преосмислена и е израз на ролята на Витоша в София.

Проектът “Зелено сърце” е вече готов и одобрен от Столичния общински съвет. Проф. Добрев ще работи по изпълнението. Разходите по изработка, монтаж и поддръжка Столичната община заделя от бюджета за емблематичния булевард на столицата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България