Рускиня украси 700 коня с 2 милиона кристала Блогърката Дария Радионова кара бавно бързата си кола, за да я забелязват

Парламентът прие окончателни промени в Закона за търговския регистър

Срещата във Владивосток приключи, Путин я определи като „съдържателна“

Нова експлозия разтърси Шри Ланка Причините за нея все още са неизвестни

Танковият призрак изпълзя от скрина Борисов не бива да се бои от военен преврат. Генерали-пенсионери преврат не правят

Защо в индийските сериали няма секс?

Днес спират камионите над 12 тона по автомагистралите

Ким Чен-ун се надява на засилване на традиционните връзки с Русия

Временно е ограничено движението по АМ Тракия заради инцидент

Започна срещата на върха между Путин и Ким Чен-ун (СНИМКИ И ВИДЕО)

Днес е Велики четвъртък – най-важният ден от Страстната седмица

Шри Ланка е била предупредена преди месеци за мрежата от екстремисти

Путин пристигна във Владивосток за преговорите с лидера на Северна Корея

Невъзпитаната българска корупция Защо ни липсват таланти в това широкоизвестно масово световно явление

На 25 април 2019 да почерпят

Улични рокади в центъра на София Обособяват „успокоена зона“, в която ограничават скоростта до 30 километра в час

Изграждат нови велоалеи и по булевардите „Овча купел“ и „Монтевидео“.

Редица нови правила ще има в движението в идеалния център на София, реши окончателно Столичният общински съвет.

В така наречена „успокоена зона” се въвежда ограничение на скоростта на движение на автомобилите до 30 километра в час, вместо досегашните 50 км/ч. Тя ще включва участъка между булевардите „Патриарх Евтимий”, „Васил Левски”, „Цар Освободител”, „Христо Ботев” и улица „Алабин”. В карето ще бъдат изградени велоалеи а ограничението няма да обхваща самите булеварди, а само малките улици в района (на картата). Обособени ленти за велосипеди ще бъдат изградени и по булевардите „Овча купел” и „Монтевидео”.

Идеята за въвеждане на ограничение на скоростта в центъра на София е част от мерките в програмата на Столичната община за контрол на качеството на въздуха, която беше приета през април. Другият мотив е безопасността на пешеходците и велосипедистите в централната част на София. Спазването на ограничението на скоростта ще се контролира от полицията. Зам.-кметът по транспорта Евгени Крусев заяви, че ще са нужни 2 седмици технологично време, за да влезе в сила новото ограничение.

Общинарите решиха още пешеходната зона на бул. „Витоша” да бъде удължена до площад „Св. Неделя”. В подкрепа на тази зона няколко пъти се обявиха кметът на София Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков. С удължаването на пешеходната част ще се премахне възможността за ляв завой от ул. „Алабин” към бул. „Витоша”. Посоката на движение по улица „Позитано” пък ще бъде обърнато в участъка от улиците „Лавеле” до „Леге”.

Според изчисленията на дирекция „Транспорт” към Столичната община промяната ще повлияе на между 300 и 500 автомобила, които използват този маршрут, за да продължат към булевардите „Александър Стамболийски”, „Княгиня Мария Луиза” и „Тодор Александров”. Вместо това те ще трябва да минават по улиците „Цар Самуил” и „Княз Борис I”. За тази цел посоката на движение по „Княз Борис I” също ще бъде сменена в участъка от ул. „Позитано” и бул. „Тодор Александров” и вече движението ще е към булеварда.

Промените ще влязат в сила от март догодина, а съветниците в общината не бяха единодушни дали идеята е добра.

 

След въвеждането на новите зелени зони

Над 4 млн. лв приходи чакат от „Лозенец“ и „Средец“

Жители на „Възраждане“,“Красно село“,“Оборище“ искат зони в кварталите им

Предвидените годишни приходи от зелени зони за платено паркиране в столичните райони „Лозенец“ и „Средец“ са 4,6 млн. лв. С около 1 млн. лв. по-малко са разходите покрай въвеждането и поддържането на зоната. 2,5 млн. лв. са прогнозните разходи за изграждането на паркоместата, а над 1 млн. лв. ще бъдат отделени за контрола. Това съобщи пред „Труд“ Румяна Милова, която оглавява дирекция „Паркиране и мобилност“ в Центъра за градска мобилност. По думите й годишните приходи от платено паркиране във всички райони на София за 2016 г. са 25,6 млн. лв., като се очаква постъпленията за 2017 г. с малко да надвишат тази сума.

С решение на Столичния общински съвет зелената зона в двата района се въвежда от 1 октомври. Създават се общо 4700 паркоместа. Вече 2500 души са подали заявления за годишни стикери в платените зони за паркиране в двата района, съобщи Милова.

По думите й, евентуални следващи въвеждания на зелени зони може да се очакват в районите „Възраждане“, “Красно село“ и “Оборище“, чиито жители вече са проявили желание за това. Милова съобщи, че още тази година ЦГМ ще започне да възстановява липсващи плочки по тротоари в „Лозенец“ и „Средец“. Ще се правят и основни ремонти на тротоари, които имат обособени паркоместа, като този на ул. „Сан Стефано“.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Тя и сега скоростта си е даже под 30 км, а за въздуха завишете контрола при техническите прегледи, ако се спазват изискванията на ЕС половината трошки не могат да минат бе кауни.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.