Мачовете и спортът по телевизията днес, петък, 24 януари 2020

На 24 януари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за петък, 24.01.2020

СЗО: Китайският коронавирус все още не представлява глобална опасност

Индийски гуру идва в България Помага на Део да спре с наркотиците и дава енергия на Деси Добрева

Мария Захарова: Призоваваме България да работи с руските власти по случая Гебрев

Рекламна гавра с болките на хората Фалшиви герои са лицата от онлайн кампанията на „ Flexa Plus Optima”

САЩ спират временните визи за бременни жени

Намаляват таксата за хазартните игри (обзор) Налогът ще бъде 25% от разликата между залозите и раздадените печалби

Словашкият министър на екологията подаде оставка след пиянски скандал

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 24 януари 2020

Банките вдигат такси заради ниските лихви

Мерки за засилване контрола върху вноса на отпадъци обсъди министър Димитров с рециклиращия бизнес

Европейската комисия по конституционни въпроси одобри сделката за Брекзит

Младите плащат с 25% повече за обзаведено жилище Купувачите до 35 години предпочитат нови сгради

Уловът на калкан ще стигне близо 28 тона Рибарите скачат срещу налагане на квоти на други видове в Черно море

Пресен калкан на борсата във Варна върви между 25-30 лева, а в Истанбул -30-35 щ.д./кг

До влизането на забраната от 15 април ще бъде изпълнена половината от квотата за калкана, която е 57 тона за България. Това каза във Варна изпълнителният директор на ИАРА доц.д-р Галин Николов. Той участва в срещата с бранша, организирана от дирекция „Обща политика в областта на хидромелиорацията и рибарството „ към МЗХ за формиране на национална позиция за нов подход при определяне на допустимия улов. Според шефа на ИАРА голяма част от нашия калкан отива за износ в Истанбул, където е големият пазар с по-добрата цена и покупателна способност. Малки количества остават на борсите у нас. „Питах продавачка защо не предлагате калкан, а тя ми каза, че магазинът й не е галерия –за гледане”, разказа доц. Николов. Според запознати на голямата борса в Истанбул цената на деликатесната риба върви между 30-35 щ.д. за килограм. Пресният калкан се предлага на Колхозния пазар във Варна между 25-30 лв. /кг. Над 100 кг калкан е заловеният от катерите на ИАРА бракониерски улов тази година, а миналата е стигнал до близо 500 кг.

На срещата рибари от Варна и Бургас настояваха за увеличаване на квотата за калкан на 150 тона предвид последните положителни тенденции за устойчивост на запасите. Според доклада на учените от Института по рибарство и аквакултури само пред нашия бряг биомасата за 2018 г. е 800 тона, а за цялото Черно море е 5000 тона, като общият допустим улов /в рамките на 1 година/ в него е 644 тона. От тях само 114 т са за страните-членки от ЕС –България и Румъния. Останалите държави извън него не се съобразяват обаче с правила и квоти, негодуваха участници в срещата. Рибарите ни са притеснени и от предстоящите европейски мерки за управление на други видове риби-цаца, барбуня, черноморската бодлива акула и паламуд.

Всички акули в световен мащаб са обект на защита, казаха експертите от МЗХ. Според запознати перките на черноморския хищник се използват за мощен афродизиак и се изкупуват масово в Близкия Изток. Трябва да се борим за нашите референтни нива от 115 тона да останат, категоричен е Емил Милев от сдружение „Черноморски изгрев”. Рибарският бизнес у нас е дребен , със сезонен улов, а искат от Брюксел да сложат квоти на почти всички видове . В Черно море има 10 вида риби със стопанско значение. В Средиземно море –при над 100 вида, са котирани само риба меч и червен тон, посочи д-р Йордан Господинов, председател на Консултативния съвет за Черно море.

На 9 април се свиква Консултативният съвет за рибарство при министъра на земеделието за формиране на единна позиция, която да бъде защитена в ЕС.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.