Апелативният спецсъд остави кмета на Чупрене в ареста

Румяна Арнаудова: Водачът на автобуса и фирмата, ремонтирала пътя, са сред виновните за инцидента край Своге

Окръжният прокурор на Смолян: Мотивите за убийството са както от личен характер, така и от користни цели Убиецът и жертвата се познавали от съвместното си пребиваване в затвора

Трима мъже са пребили габровец на автобусна спирка, полицията ги издирва

САЩ създават безпилотен флот

Спесъдът с послание до гражданите: Правосъдието не е пошло. Има хора, които го опошляват

Министър Николина Ангелкова: 8,4 млрд. лв. са приходите от туризъм у нас за 2018 г. Откриха 16-то Международно изложение „Културен туризъм” във Велико Търново

Актриса от „Облакът Атлас“ почина на 16 години

Три фирми искат да доставят машини за гласуване на евровота

Земетресение с магнитуд 6,1 разтърси източната част на Тайван

Проклятието на милионерите

Инсталираха 17 нови камери за видеонаблюдение в Свищов

Магистър по балканистика разказва за снаряжението на българите през Първата световна война Симеон Цветков е уредник в Регионалния исторически музей в Търново

Четирима пострадаха, след като светкавица падна върху Акропола

Съдят мъж, запалил умишлено апартамент във Велико Търново

Уловът на калкан ще стигне близо 28 тона Рибарите скачат срещу налагане на квоти на други видове в Черно море

Пресен калкан на борсата във Варна върви между 25-30 лева, а в Истанбул -30-35 щ.д./кг

До влизането на забраната от 15 април ще бъде изпълнена половината от квотата за калкана, която е 57 тона за България. Това каза във Варна изпълнителният директор на ИАРА доц.д-р Галин Николов. Той участва в срещата с бранша, организирана от дирекция „Обща политика в областта на хидромелиорацията и рибарството „ към МЗХ за формиране на национална позиция за нов подход при определяне на допустимия улов. Според шефа на ИАРА голяма част от нашия калкан отива за износ в Истанбул, където е големият пазар с по-добрата цена и покупателна способност. Малки количества остават на борсите у нас. „Питах продавачка защо не предлагате калкан, а тя ми каза, че магазинът й не е галерия –за гледане”, разказа доц. Николов. Според запознати на голямата борса в Истанбул цената на деликатесната риба върви между 30-35 щ.д. за килограм. Пресният калкан се предлага на Колхозния пазар във Варна между 25-30 лв. /кг. Над 100 кг калкан е заловеният от катерите на ИАРА бракониерски улов тази година, а миналата е стигнал до близо 500 кг.

На срещата рибари от Варна и Бургас настояваха за увеличаване на квотата за калкан на 150 тона предвид последните положителни тенденции за устойчивост на запасите. Според доклада на учените от Института по рибарство и аквакултури само пред нашия бряг биомасата за 2018 г. е 800 тона, а за цялото Черно море е 5000 тона, като общият допустим улов /в рамките на 1 година/ в него е 644 тона. От тях само 114 т са за страните-членки от ЕС –България и Румъния. Останалите държави извън него не се съобразяват обаче с правила и квоти, негодуваха участници в срещата. Рибарите ни са притеснени и от предстоящите европейски мерки за управление на други видове риби-цаца, барбуня, черноморската бодлива акула и паламуд.

Всички акули в световен мащаб са обект на защита, казаха експертите от МЗХ. Според запознати перките на черноморския хищник се използват за мощен афродизиак и се изкупуват масово в Близкия Изток. Трябва да се борим за нашите референтни нива от 115 тона да останат, категоричен е Емил Милев от сдружение „Черноморски изгрев”. Рибарският бизнес у нас е дребен , със сезонен улов, а искат от Брюксел да сложат квоти на почти всички видове . В Черно море има 10 вида риби със стопанско значение. В Средиземно море –при над 100 вида, са котирани само риба меч и червен тон, посочи д-р Йордан Господинов, председател на Консултативния съвет за Черно море.

На 9 април се свиква Консултативният съвет за рибарство при министъра на земеделието за формиране на единна позиция, която да бъде защитена в ЕС.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.