Ултиматум на ГЕРБ за приемане на референдума (обзор)

Депутатите от ГЕРБ дадоха срок до 15 декември правната комисия в парламента да е готова с доклад за последно второ четене по решенията от референдума. Без условия хората на премиера Бойко Борисов обявиха, че внасят проект за решение за мажоритарен избор на всички 240 депутати в два тура, държавна партийна субсидия от 1 лев за реално получен глас на последните парламентарни избори и задължително гласуване на всички видове вотове, включително на референдумите.

„Заради краткия времеви хоризонт на това Народно събрание даваме този срок“, обясни председателят на правната комисия Данаил Кирилов. Прогнозата е, че при консенсус в НС страната ни може да има мажоритарна система още около Коледа. Кирилов обаче не даде гаранции, че промените които внасят, ще бъдат подкрепени .

Той разясни, че от ГЕРБ имат готовност да внесат промени в Закона за политическите партии, които да гласят, че формациите няма да получават изобщо държавна помощ.

„Надяваме се в пленарната зала да подкрепят проекта ни, защото това е гласът на народа“, каза още Кирилов. Той обяви, че за новите текстове ще привлекат най-добрите експерти в изборното законодателство. Вече били събрали опита на всички страни от ЕС, където депутатите се избират мажоритарно.

„Ние следваме волята на избирателя, така, както бе изразена на референдума, но не знаем какво ще направят останалите“, обясни и Димитър Главчев.

„Показваме, че не се страхуваме от вота на българина и заставаме зад него“, каза и Десислава Атанасова.

Проверка на „Труд“ установи, че в закона за референдумите няма предвидена процедура, която да указва по какъв начин трябва да се направят промените, ако в допитването са гласували над 20 процента от българите, участвали в последните парламентарни избори.

Там има само срок, според който три месеца след провеждането на допитването депутатите трябва да са се произнесли по него и да са информирали инициативния комитет (в случая този на „Шоуто на Слави“) какво са решили. Тоест най-късно до 6 февруари НС трябва да е приключило с гледането на всички предложения за корекции, а те няма да са малко. От останалите парламентарни групи също вече изразиха намерения да внесат свои варианти, чрез които резултатите от референдума да бъдат вплетени в законодателството.

Коментари

Задължително поле