Ума Търман: На 15 вече бях по кориците на списания

Въоръжена и опасна

 

Пораснах сред будизъм и източна философия

Добре, че приех ролята в „Криминале“

Простих на Куентин Тарантино

Ума Търман се завръща в играта с новия сериал „Подозрение“, който вече се снима и филмовата екстраваганца „Холивудска старлетка“, който трябва да излезе следващата година. 

Търман отдавна е доказала своя разностранен талант. Тя е нежното бижу от „Опасни връзки”, стилната мафиотска съпруга от „Криминале”, отмъстителната Булка на име Беатрикс Кидо от „Убий Бил”, бравурната Отровна Айви от „Батман и Робин“ и облечената в прилепнал кожен костюм Ема Пийл римейка на „Отмъстителите“.

Вече 30 години Търман е една от най-обожаваните и обсъждани актриси. Преди време разкри как вече пратения в затвора холивудски продуцент Харви Уайнстийн я е тормозил сексуално и призова всички жени да говорят повече за подобни преживявания. На 52 години Ума продължава да е търсена не само за роли, но и за рекламни кампании на престижни марки, за които тя с удоволствие позира и демонстрира чудесната си физическа форма и онова излъчване, превърнало я в суперзвезда.

- Ума, как започна вашето приключение в киното?
- От рано ми стана ясно, че няма да водя стандартен и предвидим живот. Медиите определят моето семейство като ексцентрично и донякъде ги разбирам. Но това беше моето необичайно и страшно ценно детство. Баща ми бе американски професор будист, а майка ми - европейски модел с аристократично потекло. Израснах под  влиянието на източни религии и философии, на хипарска естетика и бунтарски идеи.

- Лесно ли развихте творчески страсти в такава среда?
- О, да. Много рано започнах да култивирам интерес към актьорската игра, към артистичното изразяване като цяло. На 15 години вече бях модел и позирах за фешън списания. Много ценен опит, но нямаше как да правя това дълго време. 

На 18 години успях да стъпя с единия крак  в голямото кино, после и с двата. Още не се бях осъзнала и вече имах роли в сериозни произведения като  „Опасни връзки”, „Приключенията на Барон Мюнхаузен” „Хенри и Джун”, „Последен анализ” и „Бясното куче и Глория“.

- После дойде и „Криминале“...
- Точно така. Нищо не можеше да ме подготви за успеха и истерията около „Криминале”. Помня как филмът излезе през 1994-а година и се превърна в световна сензация. Всички говореха за филма и повтаряха репликите. 
Куентин Тарантино се спря на мен  за ролята на Миа Уолъс - глезена гангстерска съпруга с вкус към дългите разговори, скъпата дрога и стила на 70-те години на миналия век. Първоначално му отказах, не бях сигурна, но в крайна сметка приех и се радвам на този избор и до ден днешен. Образът на Миа се превърна в една от запазените марки на филма и не само.

- Така започна вашето творческо партньорство с Тарантино.  След „Криминале“ сигурно веднага сте приели да участвате в кървавия епос „Убий Бил“?
- Разбира се. Ролята на Булката в „Убий Бил“ винаги ще бъде близо до сърцето ми. Беше едновременно удоволствие и предизвикателство да играя елитна машина за убиване, която тръгва по пътя към отмъщението след като е получила куршум в главата от своя ментор, любовник и баща на нейното неродено дете - Бил.

Всичко около този филм беше етикирано като „иконично“. Помня как трябваше да посека десетки костюмирани японски гангстери в жълтия спортен екип, носен от Брус Лий. Цялата бях плискана с боя, който „играеше ролята“ на кръв. Чувствах се главозамайващо със самурайски меч в ръка.

- Как се развиха отношенията ви с Тарантино после?
- Имали сме спорове и конфликти през годините. Познаваме се от 25 години и имаме богата история на творческо партньорство. Човек не може с лека ръка да затрие такова наследство. Но той ме накара да направя една сцена с бързо шофиране на автомобил в „Убий Бил“ без дубльор. А го бях помолила. И в крайна сметка  катастрофирах. Пътят беше ужасен, трябваше да карам бързо, изгубих контрол над ретро колата и се забих в едно дърво. До ден днешен имам хронични болки във врата след този инцидент. Бях му страшно ядосана. Той се отнесе с мен ужасно. Но аз притежавам способността да прощавам. И му простих. Той призна, че това е едно от нещата, за които най-много съжалява в целия си живот. Поднесе извинения публично. 

- Бихте ли работили отново с него?
- Да. Все още се говори за „Уби Бил 3“, но не знам дали този проект изобщо ще се осъществи. Все пак в нашия бизнес никога не казваме никога.

- Друга травма от иначе славната ви кариера е общуването с Харви Уайнстийн. Какво се случи преди години с продуцента, станал престъпник, а днес – и затворник?
- Още по време на „Криминале“ той започна да ми се натиска. Имахме работна среща и той се опита да се възползва. Блъсна ме и пробва да се хвърли върху, мен като в същото време искаше да се съблече. Направи куп неприятни неща. Но аз го отблъснах. После го предупредих. Казах му остро: „Ако направиш на друг това, което направи с мен, ще съсипеш кариерата, репутацията си и ще изгубиш семейството си, гарантирам ти го“. В крайна сметка точно това стана, но твърде, твърде късно. Всички имаме вина.

- Как гледате сега на цялото движение #MeToo?
- Чувствам се толкова зле заради всички жени, подложени на посегателства след мен. Но животът продължава и трябва да сме силни.

- В какъв жанр е днес животът ви?
- Иска ми се да е романтична комедия, но май е по-скоро риалити шоу.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта