УМБАЛ Бургас се включва в кампания за безопасен детски сън

Новородените ще спят в чувалчета

Новородените бебета в Бургаската болница - УМБАЛ, вече ще спят в чувалчета. Това е превантивна мярка, тъй като завивките могат да причинят задушаване и могат да доведат до прегряване, съветват специалистите.

УМБАЛ се включва в Национална кампания за безопасен детски сън. Целта й е информиране на семействата относно препоръките за безопасен сън на бебето и намаляване на риска от внезапна детска смърт (SIDS). Тя е насочена не само към родителите, но и към болниците и центровете, работещи с бременни жени и майки, съочбщават от здравното заведение.

Стереотипите и препоръките за безопасност по време на сън са много остарели. Най-високият процент детска смъртност (26%) при бебета от 0-1 година е в резултат на SIDS.

Основните съвети за безопасен сън, които разпространява кампанията са следните: бебето трябва да спи само, в собствено легло, по гръб, в празно креватче върху твърд матрак, а вместо завивка да се използва чувалче. Кърменето също намалява риска от SIDS, а сред съветите за безопасен сън е и категоричната забрана да се пуши около бебето.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България