Усик прережда Кобрата за титлите

Пендаровски: В обединена Европа има място за всички, включително и за Македония Изпълнихме всички необходими условия за започване на преговори, заяви президентът

Чуждите инвестиции са 603 млн. евро

Вицепремиерът Захариева пред ТАСС: Заинтересовани сме от равнопоставен и взаимноизгоден диалог с Русия

Боби Михайлов: Може би съм омръзнал на хората, не съм говорил с премиера

Ердоган: В Северна Сирия не се водят сражения

Борислав Михайлов на прощаване: Бях прекалено добър, сега ще ходя на риба "Повечето играчи от националния отбор не ги познавам като имена", призна доскорошният шеф на БФС

ЕС ще отговори на американските мита

Валентин Михов подаде оставка от БФС

Дипломати от Австрия обсъждаха сътрудничество с ръководството на ВТУ

Пускат нова банкнота от 50 лв. от 1 ноември

Влак блъсна автомобил на неохраняем прелез край Плевен

70-годишен моторист в болница, след като му отнели предимство на пътя

Троен сблъсък в Шумен

Умора и отпадналост носи смяната на часа

Преместването на стрелките на часовника с един час напред утре ще ни накара да се чувстваме по-уморени, отколкото реално сме. Причината за това е нарушеният ни биологичен ритъм, провокиран от факта, че ще разполагаме с по-малко време за сън. Това заяви пред “Труд” психологът Краси Попова от асоциация “Имаго”.

“При промяната на времето през пролетта се удължава светлата част на деня, хората стават по-активни, отпускат се и минават депресиите. Въпреки това всякакъв вид промяна, като преместването на стрелките на часовника с един час напред, се отразява на нашия организъм. Заради намаленото време за сън ще се наруши биологичният ритъм на хората за известно време, което ще ни накара да се чувстваме една идея по-уморени”, категорична е Попова.

По думите й ефектът на отпадналост може да се засили, ако човек има предварителната нагласа, че това чувство е неизбежно. Или казано по друг начин, колкото повече мислим за умората, която изпитваме, толкова по-голяма ще става тя.

“Хората провокират чувството на отпадналост главно чрез мислите си. Фактът, че времето за сън ще бъде намалено с един час, не е толкова голям фактор за умората, колкото негативната нагласа на човек към тази промяна”, заявява Краси Попова.

Освен чувството за отпадналост обаче има и позитивен ефект от преместването на стрелките на часовника с един час напред, твърди тя. По думите й удължаването на светлата част на деня води до повече срещи с приятели и време за спорт. Всичко това действа изключително благоприятно както на настроението, така и на физическото състояние на хората.

“Пролетната смяна на времето категорично ни действа по-скоро позитивно, отколкото негативно, тъй като слънцето е безплатен и безвреден начин за добавяне на серотонин – хормона на щастието”, допълва експертът.

Съветите на психолози за справяне с неразположенията:
Спорт и срещи с приятели

Пролетната умора е субективен процес, който е свързан с мисълта за промяна – на времето, часа, сезона и други. Според психолога Краси Попова в този период трябва да се опитаме да сме по-активни и да не мислим за нашите неразположения в момента.
“За да се справят хората с т.нар. пролетна умора, препоръчвам повече разходки в парка, спорт и срещи с приятели. Освен това хората не трябва да забравят да се грижат за себе си и да редуват работа с приятни за тях дейности”, обяснява експертът.

Спецификите на сезона
Пролетта отслабва имунитета

Адаптирането на организма от зимния към пролетно-летния сезон отслабва имунната система и това довежда до т.нар. пролетна умора. Този период се характеризира като криза на биологично и психично ниво, обясни Краси Попова.
По думите й хората са малко по-отпаднали и разсеяни и се чувстват значително по-уморени от работа. Този период ще продължи до края на април или докато организмът не се приспособи към промените на пролетта.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. за какъв х…. като нито има заводи нито нещо заради което си заслужава да пестим ток – или защото така правят в Европа – видяла жабата че подковават коня и тя си дигнала краката

  2. „Преместването на стрелките на часовника с един час напред утре ще ни накара да се чувстваме по-уморени, отколкото реално сме. Причината за това е нарушеният ни биологичен ритъм, провокиран от факта, че ще разполагаме с по-малко време за сън.“ Е,тогава защо още правим това-местим стрелките на часовника с 1/един/час напред?! Има много държави,които не местят стрелките и пак си ползват слънчевата светлина доволно. Ох,забравих,че в Бългерията няма държава и никой не го е еня за хората, как ще се чустват! А се иска и производителност на труда.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.