Умъртвяват патиците в 7 пловдивски села заради птичи грип

патици

Седем огнища на птичи грип са открити в Пловдивска област, като това е най-голямата концентрация на заболяването в цялата страна, където общият брой е 15 огнища на зараза. За да се спре разпространяването на болестта птиците се унищожават принудително.

Акцията се наблюдава от МВР и ДАНС, които са въвели контролно- пропускателен режим на всички МПС-та в радиус от 3 км около фермите с наличие на заболяването. Концентрацията на заболяването в Пловдив се дължи на многото ферми - повече от 110 на територията на областта с над 650 000 птици в тях. Огнищата са във ферми за патици в Белозем, Момино село, Раковски, Скутаре, Пъдарско, Маноле и Манолско Конаре, където птиците са дали положителни проби на заболяването инфлуенца.

По решение на Националния оперативен щаб за контрол на заболяването, освен във фермите, по хумамен начин се унищожават и птиците в радиус от 1 км около тях. Проба, чийто резултат се очаква, е дадена и от село Старо Железаре (община Хисаря). Като част от мерките за ограничавене на болестта е и забраната за риболов около водоемите в близост до огнища на зараза, като за Пловдивска област това е язовир "Пясъчник". Препоръката, която дават специалистите е контактувалите с болни птици хора да вземат профилактично противогрипни препарати и да избягват контакта с болни от грип, защото комбинацията от двата вируса може да има последици за здравето.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България