Умъртвяват 24 500 прасета от ферма в Шуменско

Снимка: Авторът/ Пътят към свинекомплекса е отрязан, на разклона пази патрулка

10 млн.лв. са загубите

Всички 24 500 прасета, които се отглеждат във ферма в община Никола Козлево, Шуменско, където в петък вечерта беше потвърдена чума, ще бъдат умъртвени. Това стана ясно в събота по време на извънредно заседание на Областната епизоотична комисия. Животните ще бъдат умъртвени от ветеринари по хуманен начин и ще бъдат загробени.

Загубите за собственика на големия свинекомплекс „Тетрахиб“ АД са милиони, може би 10 млн. лв. 70 души работят във фермата, но те няма да останат без работа, това стана ясно от изявление на прокуриста на дружеството Цветан Илиев.

Това е първа индустриална ферма, засегната в Шуменско. По време на съботното заседание, което беше водено от зам. областния управител на Шумен Петко Шаренков, присъства и изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните проф.д-р Паскал Желязков, както и проф. Георги Георгиев, директор на Центъра за оценка на риска по хранителната верига.

Тепърва ще се изяснява как е влязла заразата в свинекомплекс със засилени мерки за биосигурност.

Възможно е приносител на вируса да са гризачи, които са проникнали в комплекса. Според проф. Георгиев: „Вирусът е в дивите прасета. В сегашния случай се наблюдава низ от епизоотични контакти. Мерките за биосигурност са високи, но е имало пробив и ние ще трябва да установим къде е станал този пробив. Вирусът може да е внесен от гризачи, с храна“. Поне шест месеца ще са необходими, за да се обеззарази свинекомплекса. Едва след това собствениците ще имат право отново да отглеждат животни в него.

Проф. Желязков призова собствениците на животновъдни ферми, служителите в тези обекти, както и ловците, да спазват стриктно мерките за биосигурност, както и всичко, което ще се набележи от епизоотичните комисии.

Коментари

Задължително поле