Унгария е блокирала трансфера към Украйна на доходи от замразени руски активи

Унгария се е противопоставила на конфискацията на доходи от замразени руски активи и закупуването на оръжия за Украйна с тях. Решение за това няма да бъде взето на срещата на върха на ЕС, която се откри в Брюксел, както се очакваше. Това е съобщщил високопоставен европейски дипломат пред Deutsche Welle.

Според него повечето страни членки на ЕС имат разбиране конфискуваните средства да се използват за закупуване на оръжие и боеприпаси за Въоръжените сили на Украйна.

„Сега Украйна се нуждае повече от пари за оръжия, а за съжаление не за възстановяване. И ние се стремим да направим всичко, за да избегнем по-нататъшни разрушения в Украйна“, обяснил събеседникът на германското издание.

"Унгария обаче настоява парите да се използват за каквото и да е, но не и за оръжия за украинските въоръжени сили", добавил дипломатът.

Преди това Европейската комисия предложи да се отделят около 3 милиарда евро годишно от приходите от замразените активи на Русия за финансиране на доставките на оръжие за Украйна и за „стимулиране на отбранителната индустрия“ на страната.

Средствата трябваше да се превеждат два пъти годишно в бюджета на ЕС, а оттам в Европейския фонд за мир, от който се плащат доставките на оръжия за Киев, и бюджетния фонд на ЕС за Украйна (четиригодишна програма за помощ на стойност 50 милиарда евро ).

Повечето от резервите на Русия в Европа - около 191 милиарда евро, са замразени в белгийския депозитар Euroclear. През 2023 г. те са генерирали около 4,4 милиарда евро печалба.

Европредседателството на Белгия ще продължи до 1 юли, след което щафетата трябва да поеме Унгария. След декемврийската среща на върха на ЕС, на която те решиха да започнат преговори с Украйна, унгарският премиер Виктор Орбан, който не гласува за това решение, защото в този момент е излязъл да „пие кафе“, заяви, че Будапеща ще блокира преговорите в бъдеще.

Изтточникът на DW е подчертал, че "за самото унгарско председателство ще бъде по-добре, ако въпросът за преговорите за присъединяването на Украйна и Молдова бъде решен през юни".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа