Унгария ни помага за ремонт на музея "Лайош Кошут"

Унгария и община Шумен ще ремонтират заедно къщата-музей "Лайош Кошут". Обновлението на дома, където е приет водачът на унгарската революция през 1849 г. е належащо, защото основен ремонт не е правен от две десетилетия. Това обяви пред журналисти зам. кметът по култура Найден Косев.

Договорът за съвместната дейност ще бъде подписан идната седмица, когато в Шумен пристига посланик Текла Харангозо по повод националния празник на Унгария.

Според план-сметката ще бъдат нужни между 40 и 45 000 лв. Ще бъдат ремонтирани покривът на къщата, санитарните помещения. Ще се извърши реновиране и на експозиционните зали. Озеленяването пред музей ще бъде обновено. Унгария и община Шумен ще си поделят нужната сума за ремонт.

Заедно с посланик Харангозо в Шумен на 19 март ще бъде и търговското аташе към посолството Тамаш Будаи и Дьорди Димитров, директор на Унгарския културен институт в София. Ще бъдат поднесени цветя пред паметника на Лайош Кошут в града, ще бъде открита и изложба в Регионална библиотека.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България