ЕС изрази солидарност с Великобритания по случая със Сергей Скрипал

Ограничават движението на камиони заради зимната обстановка Над 100 почистващи машини и 10 аварийни екипа са на терен в София

Защо е страшно да си дясната ръка на шефа?

АПИ: Към момента няма затворени пътища за леки и лекотоварни автомобили

Опасно време в цялата страна днес

Китай планира да наложи мита върху вноса на американски продукти на стойност до 3 милиарда долара

ЕС планира по-строги мерки за защита на потребителите на фейсбук и джимейл

100 хил. шофьори може да останат без работа

Тръмп замени съветника си по националната сигурност

ЕС отзова посланика си в Русия Маркус Едерер

на 23 март 2018 да почерпят

Турски учебен изтребител се е разбил в централната провинция Невшехир

Туск: Личните данни на гражданите на ЕС трябва да бъдат напълно защитени

“Омония” дава Петев на съд

Културата на маорите привлича туристи в Нова Зеландия Коренните жители са 15% от населението в островната страна

Унгария се отдръпва от хватката на Путин

Снимка: Архив

Тъй като напрежението между САЩ и Русия нарасна, концепцията за съюз между моретата (Интермариум) между източноевропейските държави, който блокира разширяването на Русия на запад, придобива значение. Румъния и Полша – и двете имащи силни военни връзки със САЩ, основен поддръжник на Интермариума – отдавна са стълбовете на този възникващ съюз. Унгария е най-несъгласната. Това казва в коментар Антония Колибасану в „Геополитикал фючърс“, цитирана от Канал 3.

Унгария понякога се смята за нелоялна държава в Европа заради тесните й връзки с Русия, както и поради нейното противопоставяне на Брюксел. Но от години тя ухажва както Москва, така и Вашингтон. Тя е зависима от вноса на руски природен газ, но зависи и от Европейския съюз за търговско и структурно финансиране и от НАТО за сигурност.

Но относително студеното посрещане на руския президент Владимир Путин при неотдавнашното му посещение в Будапеща показва, че Унгария се отдалечава от изграждането на по-тесни връзки с Кремъл. Унгарското правителство очевидно омаловажи визитата и лидерите на двете страни избраха да не провеждат пресконференция, която обичайно е рутинна при тези дипломатически пътувания.

Напрегнати отношения

За да разберем променящия се подход на Будапеща към Русия, трябва да разберем динамиката на отношенията на Унгария със Запада. Унгарските отношения със Западна Европа остават напрегнати. Различията по политиката на ЕС за бежанците продължават да съществуват и Европейската комисия започна процедури срещу Унгария за нарушение по отношение на законодателството, което се възприема като посегателство срещу организациите на гражданското общество и ръководените от чужбина университети. Освен това Будапеща прекрати дипломатическите отношения с Холандия на 27 август, след като заминаващият си холандски посланик в Унгария сравни подхода на унгарското правителство към враговете му с този на терористите.

Въпросът на най-голям спор между Унгария и Западна Европа в края на краищата бе бежанският въпрос. Будапеща се противопоставя на плановете на ЕС за предислокация на бежанци в целия блок. Шестдесет и шест процента от унгарците са на страната на правителството си според проучване на Pew, публикувано през юни. Други източноевропейски държави също споделят противопоставянето на Унгария с квотната система за бежанци.

И така, Унгария се опита да установи по-тесни връзки със САЩ и Източна Европа. Заедно с Румъния и България, Унгария бе домакин на воденото от САЩ военното учение „Сейбър гардиън“. На 30 август унгарският външен министър участва за пръв път на годишна среща на румънския дипломатически корпус. През февруари румънският външен министър участва в годишната среща на унгарския дипломатически корпус. Румъния и САЩ също задълбочават стратегическите си отношения, като Пентагонът съобщи, че ще изразходва до 100 милиона долара за модернизиране на военната база Когалничеану.

Създаване на линия за възпиране

Никой в Европа не иска връщане към политиката на Студената война, а Унгария не е изключение. Европейците вярваха, че могат да се пригодят към руските интереси, без да създадат нова линия на ограничаване. Но тъй като събитията в Украйна и другаде в Източна Европа се развиха, САЩ осъзнаха, че е необходима ограничителна линия. Това, по същество, е целта на Интермариума.

Унгария може да се е противопоставяла преди това на Интермариума, но сигурността на страната зависи от НАТО – и по този начин от САЩ. Поради което бяха предприети малки, но забележими стъпки, за да се примирят с Вашингтон и да се присъединят към Интермариума.

Това не означава, че отношенията между Унгария и източноевропейските й съседи са съвършени. Миналата седмица Унгария прекрати подкрепата си за членството на Румъния и Хърватия в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Унгарското противопоставяне на членството на тези страни в ОИСР, което няма стратегическо значение, е жест на подкрепа за етническите унгарски общности в двете страни – общности, за които Унгария твърди, че са изправени пред потисничество. Тези популации имат право да гласуват на унгарските избори през 2018 г., а унгарското правителство иска да покаже своята подкрепа, като блокира присъединяването на Хърватия и Румъния в организацията.

Предстоящите избори също изиграха роля в подхода на Унгария към Русия. Русия се разглежда като алтернатива на ЕС, а в страна с относително висока степен на евроскептицизъм, Орбан не може да играе ролята на прекалено твърд към Кремъл. Той също така трябва да гарантира, че Унгария има достъп до евтина енергия, която Русия може да осигури. Орбан дължи преизбирането си през 2014 г. на възможността си да намали разходите за енергия на унгарците и трябва да гарантира, че тази политика ще остане в сила до 2018 г.

Енергийният фактор

Дори и без предстоящите избори Унгария ще остане зависима от Русия за енергийните си нужди. Унгария внася 80,6% от доставките на природен газ от Русия. Краткосрочната цел на Орбан е да постигне гъвкава и достъпна енергийна сделка с Русия.

Но тези доставки са с известен риск. Вносът на природен газ от Русия се доставя чрез тръбопровод, който минава през Украйна. Единствената алтернатива за Унгария на сегашния маршрут е тръбопровод, който ще свърже България, Румъния, Унгария и Австрия, наречен тръбопровод BRUA, който в момента се разработва. Това би могло да помогне на Унгария да избегне евентуална блокада на съществуващия маршрут, ако конфликтът в Украйна ескалира.

Русия използва енергийните си доставки като мощен политически инструмент и не иска тези доставки да бъдат отрязани. Един от начините, по които може да се гарантира това не се случи, е увеличаването на количеството руски газ, съхраняван в унгарските хранилища, откъдето руският газ може да бъде разпределен в краткосрочен план на европейските потребители без украинския тръбопровод. По този начин Русия може да попречи на своите клиенти да търсят алтернативни източници на гориво. Двете страни обсъдиха увеличаването на съхранявания руски газ в унгарските хранилища през юли. За Унгария това би било тактическо действие. Будапеща знае колко важни са доставките за Централна и Източна Европа за Русия и ще използва този въпрос за договаряне на достъпа до нискобюджетен природен газ.

Но уповаването на руската енергия все пак е уязвимо за Унгария. Следователно Будапеща иска да увеличи предлагането на произведена на място ядрена енергия. Оттук и планът за модернизиране на ядрената централа Пакш. Но дори този план разчита на руската помощ. Русия ще финансира проекта в размер на 10 млрд. евро, а Унгария се очаква да изплати заема за 21 години. Европейската комисия е одобрила проекта, по който се очаква да бъдат сключени договори с местни компании за 40% от строителните работи. Правителството на Орбан разтръби, че проектът е начин да се гарантира енергийната сигурност на Унгария и да се създадат работни места за унгарците.

За Русия установяването на по-тесни отношения с Унгария има както финансова, така и стратегическа цел. Тя иска да поддържа отворени пътища към европейските пазари и да покаже на руснаците, че тяхната страна не е изолирана, въпреки санкциите, наскоро наложени от Съединените щати. Но за Унгария да стане твърде зависима от Русия е рисковано – това може да доведе до застрашаване на връзките на Будапеща с Вашингтон, което е ключов елемент от стратегията за сигурност на страната. Орбан няма да спре напълно отношенията си с Кремъл, но изглежда, че се отдръпва извън контрола на хватката.

 

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (28)

 1. Унгария просто си гледа интереса и като централноевропейска държава може да лавира. За тях отношенията с вишеградците са най важни.
  Сега, че някаква румънска пача се опитва по немски образец да пише какво искали поръчителите и да става в унгария не ни интересува – такива като вея сме видели лного да идват и отплуват в канала заедно с конюнктурата.

  1. Тъй ще кажеш ами. Ма се усетиха поне унгарците. Сега дано и ние да се поразмърдаме да изметем руския боклук и да се пооправиме, че мътите водата на спокойствието със фалшивите ви новини и алкохолно наркотичните ви ценности. Доло сатанистка Русия. Те и за това вече както каза ТИ 300 000 руснаци избягаха във България. Щото искат да живеят като нормални хора, свободни а не като крепостни селяни.

   1. Унгарците се усетили, … мътели.. е6аси олихофрена неадекватен дето си. За руснаците може и да си прав… ако се връзваше с бйгащите българи…

    1. Българите не бягат а се възползват от ценностите на ЕС а именно свободно движение на хора стоки и каптиали и върховенство на закона. По всяко време могат да се върнат на почивка и никой няма да им направи проблем. Руснаците чисто и просто се изселват към страната ни заради това, че средната им класа може да си позволи жилище в страната ни и до там. А ако се върнат следват репресий.

     1. Бих се съгласил за руснаците, ако в България живееха постоянно 700-800 хиляди руснака. Викито пишат далеч по ниска цифра. Дай твоята цифра с данни, че ме мрзи да търся по-висока…
      Дотогаз си оставаш неадекватен трол и лъжец.

     2. Няма какво да се съгласяваш. То си е факт. Даже ти вчера писа, че са 300 000. Сложи в някоя друга държава в ЕС и ще стане ясно, че хората бягат, а не си стоят в кочитната наречена Русия. Пък и каквито и данни да ти дам винаги ще ги отречеш. Нали ви е такава доктрината. Апък и на руснаците сега това им е част от ценностната система наред със локането на алкохол, дрогирването, олигарсите дерибей и култът към сатаниста Путлер.

 2. това че от Империята на Злото идва газ, не прави Злото по-малко или по-невинно. Руската империя е империя, защото е зла. А злото в нея цъфти, защото е империя. Ерго, Злото има империя, но няма човешко достойнство и няма доверието на човеците по света.

  1. СИГУРНО РУСИЯ НАПРАВИ ВОЙНАТА В СИРИЯ , ЛИБИЯ , ИРАК. ДА ТИ ЕБА МАЙКАТА СОРОСОИДНА. СИГУРНО РУСИЯ ИЗБИВАШЕ В КОРЕЯ И ВИЕТНАМ. СИГУРНО РУСИЯ НАПРАВИ ВОЙНАТА В ГРУЗИЯ И УКРАЙНА. ПАК ДА ТИ ЕБА МАЙКАТА ГЛУПАВА ДЕТО ТЕ ИЗСРА ТАКЪВ НИКАКВЕЦ

   1. Не Русия тогава беше в Афганистан, Судан, Грузия, Армения…Полша, Литва, Латвия, Естония, Финландия…имаше и 90-те войни със другите си съседи… Та не е малко като се замислиш, при положение, че НАТО се намесва във вече граждански войни, докато Русия ги прави с цел директно да завземе територий.

    1. Хахаха, е6аси наглото тролене. Русия се меси в афганистан до границите на ссср, а картъровци караха оръжие с лозунга “алах е с вас”, русия беше в полша на границите са.ссср, янките са все още в германия… прибалтика беше част от ссср още от преди войната.
     Гражданските войни в сирия, украйна и грузия ги направиха янките.

     1. Е че как няма да ги направят янките гражданските войни. Нали за това ти плащат на тебе. Те сигурно и американците анексираха крим, а през това време камионите с ранените войници пътуваха към Русия. Ти си и жив пример за руска намеса в страната ни.

     2. На мене не ми плаща никой за истината… относно тебе – и да ти плащат и да не ти – все си си слабоумна тролеща отрепка.

     3. Че тъй де. Кво да кажеш? Че ти плащат от руското посолство кеш да тролиш в полза на Русия ли? Ми нали както е тръгнало ще ви изловят по-рано от предвиденото. На мен целта ми е хората които четът да ви видят какви сте предатели и да си правят сметката и да ви изоблича.

 3. Унгария не и била във “хватката на Путин”, статийката не е твърде обмислена.

 4. Елементарна пропаганда на запада, защото знаят, че времето им изтича и ще бъдат пуснати в канализацията. Авангарда на човечеството ще стане Русия, това е проблема им, за това реват свинете. Това е пътя на еволюцията, ще трябва или да се примирят или с горчиви хапове да го преглътнат.

  1. Авангарда стане ли Русия пиши го безвъзратно загубен светът. Ще има един мумифициран Путин в мавзолей, огромен брой бедни и едно ядро от нагли олигарси където ще колят и бесят. А да не забравя за една група пропагандатори тролове където ще им се плаща да хвалят и да замазват очите на хората с лъжи. Както го прави Велемир.

   1. Е, ти с кво си повече от велемир? С акъл не си със сигурност. Вероятно като подлога и отрепка, но там конкyренцията ти не е голяма, та да се гордееш.

    1. За подлоги и платени тролове не мога да се меря с теб и Велемир. Пък на акъл даже и ще ме е срам да се сравнявам с вас руските цигани. Виж на грамотност ви давам да ме биете, ама когато се научиш да пишеш правилно, руска чебурашке.

 5. ЯВНО Е ЕДНО ЧЕ КОЙТО СТОИ НА ДВА СТОЛА , ПОЛУЧАВА ЗАГУБА НА ЗАДНИК . А ТОВА БОЛИ.-ТОВА ТРЯБВА ДА ГО РАЗБЕРАТ И НЯКОИ НАШИ ПОЛИТИЦИ И ДЪРЖАВНИЦИ -НЕ МОЖЕШ ДА СИ И С ТИЯ И С ОНИЯ!.НАКРАЯ СЕ РАЗВАЛЯ ПАНТОМИМАТА

  1. Че ние сме с Европа. Не се и опитваме да ходиме на изток. Вие троловете се мъчите да на втълпявате с пропагандата си, да се мърдаме. Ма както си и казвате който стои на два стола “получава загуба на задник”(каквото и да означава преведено на български това).

    1. Има има. Руските тролове сме всичките такива. Ама на нас ни плащат и си имаме стратегия как да действаме с такива като Велемир, та бял ден да не видят. Кофти само, че ни разбраха доктрината и сега повечее хора знаят кви ги вършим и не се връзват.

 6. Абе големи бастуни са троловете на парцаля борисов и психодесните. Ако Русия станела авангард на света, щяло да бъде потоп едва ли не. Да напомня ли, че запада не е бил авангард вечно, но някой трябва да чете историята. Колко цивилизации и култури са съществували, всяка от тях е била авангард в определен период. По-същия начин Запада залязва иде Русия, идат славяните. Запада е наясно с това, там има хора, които знаят прекрасно какво предстои, тяхно право е да се опитват да спрат еволюцията, но силите им са слаби за това. Аре скоро ще лапата уя на славяните и най-вече на руснаците и техните тролове, да ви е сладко псета.

  1. Авангард не се става с педерастки мераци и дивашки ценности като алкохол, наркотици и кланяне към сатаната Путлер. Авангард не се става като плащаш на нискочели тролове цигани да хвалят Русия докато ти превземаш територийте на съседите си. Ти громиш Европа ама си в България а не в Русия нали? Баш си си циганска педеруга мечтаеща за авангард. Лиолю.

  2. Не си ти човекът, който ще каже дали западът заляава. Още по-малко, кой изгрява след това. Китайците само чакат на гюме, ама от доста време, а както се вижда – още мноооого дълго. Колкото до Русия – докато си избират диктатори за вождове ще купуват коли и техника западно производство и няма да имат никакъв шанс да са хегемон. За да водиш другите се иска акъл, а не послушание!

 7. Велимире,само не разбрах от какви”европейски ценности”са се възползвали българите напуснали България?Че работят повече от местните,а получават половината от техните заплати?И тук някога се живеещи спокойно…

  1. ЕВРЕЙСКИ ГНУСИ ПИДОРАСИ УПРАВЛЯВАТ ЕВРОПА И САЩ каза:

   ВЕДНАГА ТИ КАЗВА М ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЦЕННОСТИ .
   1-ВО. УЗАКОНЕНА ПЕДЕРАСТИЯ
   2-РО УЗАКОНЕНА ПРОСТИТУЦИЯ
   3-ТО УЗАКОНЕНА НАРКОМАНИЯ. ТАВА СА ЕВРОГЕЙСКИТЕ ЦЕННОСТИ КОИТО ОТ СУТРИН ДО ВЕЧЕР НИ НАТЯКВАТ НАШИ И ЧУЖДИ ПОЛИТИЦИ.
   А ТОВА ЧЕ ДОКТОР ОПЕРИРА И СПАСЯВА ЧОВЕШКИ ЖИВОТ И УЧИТЕЛ ПОДГОТВЯ МЛАДИТЕ СЪС ЗНАНИЯ И ДВАМАТА РАБОТЯТ НА ЗАПЛАТА А ЕДИН РИТНИТОПКОВЕЦ ПОЛУЧАВА МИЛИОНИ СЪЩО Е ЕВРОГЕЙСКА ЦЕННОСТ.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.