Унгария ще блокира 2 милиарда евро помощ от ЕС за Украйна

Снимка: Bulgaria ON AIR
Петер Сиярто

Министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто заяви, че Будапеща ще блокира помощта на Европейския съюз за Украйна в размер на 2 милиарда евро. Това съобщава РБК-Украйна с позоваване на изданието Index.

Той цитира факта, че "дискриминацията срещу унгарските компании" не е спряла в Украйна. По думите му, докато ситуацията не се промени, няма да се договаря оказване на помощ.

Сиярто отбеляза, че Брюксел иска освен блокираните от Унгария 500 млн. евро Будапеща да даде съгласието си членовете на ЕС да отпуснат още 1,5 млрд. евро за Украйна.

„Позицията на Унгария остава непроменена: докато не получим гаранции от украинската страна, че ще спрат преследването на унгарски компании, няма да можем да улесним приемането на подобни решения“, подчерта Сиярто.

Позицията на Унгария за войната в Украйна

Това не е първият път, когато Унгария подкрепя Русия по въпроси, свързани с войната срещу Украйна. В частност Будапеща продължава да се противопоставя на антируските санкции, като се оправдава с факта, че те нямат желания ефект за агресора.

Унгарски официални лица също призоваха няколко пъти за спиране на военната помощ за Украйна.

По-специално, по-рано руският диктатор Владимир Путин и унгарският премиер Виктор Орбан едновременно призоваха западните страни да спрат да предоставят военна помощ на Украйна, ако „искат конфликтът да приключи“. Министерството на външните работи на Украйна нарече подобно изявление връх на цинизма.

Миналата есен Унгария обяви, че временното изключване от Украйна на базираната в Будапеща OTP Bank от списъка на „международните спонсори на войната“ не променя съществено ситуацията.

В началото на април високопоставени украински и унгарски делегации проведоха онлайн среща , на която обсъдиха начините за решаване на основните въпроси от двустранния дневен ред. От 11 точки, предложени от унгарска страна, реално са договорени пет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа