Унгарски мечки идват в София

Животните ще останат поне половин година, заради ремонт в техния дом

Мечките са на диета преди зимния сън

До края на годината столичният зоопарк ще посрещне две мечки от Унгария. Животните ще бъдат временни гости, докато в зоологическата градина, където сега живеят се прави ремонт.

„Двете мечки ще останат между половин и една година и ще правят компания на останалите осем мечки в столичния зоопарк”, каза пред „Труд” директорът Добромир Бориславов.

Той обясни, че вече са готови да посрещнат зимата и за обитателите са осигурени всички условия.

„Преди дни пуснахме парното. За водоплаващите птици на езерото са сложени две оранжерии със слама, в които те да нощуват. Сламени постели има и за тревопасните животни”, посочи Бориславов.

Очаква се и тази година мечките да не заспят зимен сън или това да е за кратко. За да се подпомогне тяхното заспиване животните минават на специална зимна диета.

„Ограничава се месото, даваме им предимно плодове. По-малко са и зеленчуците, защото по това време почти няма сезонни пресни зеленчуци”, обясни директорът.

Той разказа, че в зоопарка мечките не спят по няколко месеца както е в природата.

„Миналата година само някои заспаха, но и те се събуждаха след няколко дни, за да се нахранят, а някои задрямваха отново”, каза още Добромир Бориславов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България