Университетите в научна битка за 40 млн. лв.

Зам.-министър Карина Ангелиева представи една от перспективите пред родните университети.

Всички вузове ще могат да кандидатстват с проекти в шест направления, след като бъдат предварително класирани и оценени

Средствата са по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“

Скок в стратегическите цели и управлението на университетите у нас предвижда нова операция в рамките на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“. По нея има 40 млн. лева, за които могат да се борят всички вузове у нас – държавни и частни, стига да върнат науката в залите си. Те ще трябва да се конкурират и ще получават оценка, съобщи зам.-министър Карина Ангелиева на форум за политиките в средното и висшето образование през новата учебна година.

„Говорим за това какъв скок трябва да направят университетите – без връщане на науката няма как да продължим напред. Водим нелеки преговори с ЕК, за да може всички университети да имат достъп до операцията и да получават пари. Но трябва да има състезателен елемент и конкуренция“, обясни зам.-министърът. По думите й 40 млн. лв. са планирани за инвестиране, за да могат вузовете да направят въпросния скок, а това означава реална промяна от гледна точка на тяхното управление.

Това е повод университетите да станат по-предприемчиви. „Програмата ще даде прозрачност - какво и в кои направления развива даден университет. Ще помогне да видим къде са областите, в които има нужда инвестиции“, уточни зам.-министърът.

Ще има предварителна селекция, като университетите ще се класират. След това те кандидатстват с проекти по шест направления - ефективност на управление, модернизиране на учебните програми, интернационализация, проникване на цифрофизацията в учебни програми, научни изследователски компонент, усъвършенстването на преподавателите. „Искаме поне три от тях да избере всеки университет“, посочи още Ангелиева.

Европейски конкурс за млади учени

100 научни проекта от 37 държави от ЕС и извън него ще бъдат представени утре в рамките на 31-то издание на европейския конкурс за млади учени. България представя 3 проекта.

„Няма подобен формат, който се случва в Европа или други континенти. Европейският конкурс събира мотивирани, талантливи студенти и ученици, които са минали национални състезания. Нивото на тези ученици мога да сравня с това на млади учени, докторанти. Борим се от 3 години да вземем този форум и да домакинстваме в България“, разказа Ангелиева.

По думите й той е ключов, тъй като 100 000 квалифицирани изследователи се търсят само в Европа. От друга страна, бизнесът следи какво ново, креативно има и прави връзка с младите учени.

Обновяват телескопа в Рожен

„Започна изграждане на научна уникална инфраструктура – 16 обекта на Националната пътна карта за научна инфраструктура има. Сред тези уникални обекти е и обсерваторията в Рожен – сега през втората година амбицията е да я възстановим и да обновим телескопа“, уточни зам.-министърът.

Зам.-министър Карина Ангелиева представи една от перспективите пред родните университети.

Коментари

Задължително поле