Нетаняху заяви, че ще започне преговори за съставяне на силно ционистко правителство

Без галактически сблъсък между ПСЖ и „Реал“

На 18 септември 2019 да почерпят

Плеймейтката Марешка с шокираща победа в „Игри на волята“

Предадоха се двамата мъже, издирвани за погрома в столичния бар

Локализиран е пожарът край Велинград

„Антична Сердика“ става част от игрите и заниманията на децата

САЩ и Беларус ще възстановят напълно дипломатическите си отношения

Тео Ушев получи нова награда

Европейската агенция по лекарствата проверява препаратите, съдържащи ранитидин

Прокуратурата погва техническия шеф на БНР (обзор) Пламен Костов ще отговаря за престъпление по служба

Москва и Анкара договарят нови „перспективни оръжия“

Министър Ангелкова обсъди развитието на балнео туризма с водещи лекари

Инж. Стоян Братоев: Най-добрият кмет на София е този, който е направил най-много за метрото

Наши Миг-29 в съвместна тренировка с румънци и канадци

Университетите в научна битка за 40 млн. лв.

Зам.-министър Карина Ангелиева представи една от перспективите пред родните университети.

Всички вузове ще могат да кандидатстват с проекти в шест направления, след като бъдат предварително класирани и оценени

Средствата са по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“

Скок в стратегическите цели и управлението на университетите у нас предвижда нова операция в рамките на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“. По нея има 40 млн. лева, за които могат да се борят всички вузове у нас – държавни и частни, стига да върнат науката в залите си. Те ще трябва да се конкурират и ще получават оценка, съобщи зам.-министър Карина Ангелиева на форум за политиките в средното и висшето образование през новата учебна година.

„Говорим за това какъв скок трябва да направят университетите – без връщане на науката няма как да продължим напред. Водим нелеки преговори с ЕК, за да може всички университети да имат достъп до операцията и да получават пари. Но трябва да има състезателен елемент и конкуренция“, обясни зам.-министърът. По думите й 40 млн. лв. са планирани за инвестиране, за да могат вузовете да направят въпросния скок, а това означава реална промяна от гледна точка на тяхното управление.

Това е повод университетите да станат по-предприемчиви. „Програмата ще даде прозрачност – какво и в кои направления развива даден университет. Ще помогне да видим къде са областите, в които има нужда инвестиции“, уточни зам.-министърът.

Ще има предварителна селекция, като университетите ще се класират. След това те кандидатстват с проекти по шест направления – ефективност на управление, модернизиране на учебните програми, интернационализация, проникване на цифрофизацията в учебни програми, научни изследователски компонент, усъвършенстването на преподавателите. „Искаме поне три от тях да избере всеки университет“, посочи още Ангелиева.

Европейски конкурс за млади учени

100 научни проекта от 37 държави от ЕС и извън него ще бъдат представени утре в рамките на 31-то издание на европейския конкурс за млади учени. България представя 3 проекта.

„Няма подобен формат, който се случва в Европа или други континенти. Европейският конкурс събира мотивирани, талантливи студенти и ученици, които са минали национални състезания. Нивото на тези ученици мога да сравня с това на млади учени, докторанти. Борим се от 3 години да вземем този форум и да домакинстваме в България“, разказа Ангелиева.

По думите й той е ключов, тъй като 100 000 квалифицирани изследователи се търсят само в Европа. От друга страна, бизнесът следи какво ново, креативно има и прави връзка с младите учени.

Обновяват телескопа в Рожен

„Започна изграждане на научна уникална инфраструктура – 16 обекта на Националната пътна карта за научна инфраструктура има. Сред тези уникални обекти е и обсерваторията в Рожен – сега през втората година амбицията е да я възстановим и да обновим телескопа“, уточни зам.-министърът.

Зам.-министър Карина Ангелиева представи една от перспективите пред родните университети.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.