Университетската болница в Стара Загора разполага с модерен термограф за ранна диагностика на рак на гърдата

Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Проф. д-р Стоян Киркович” в Стара Загора е сред малкото лечебни заведения в страната, което разполага с високо прецизен термограф за ранна диагностика на рак на млечната жлеза. Изследването отнема на пациента 15 минути.

„Апаратурата е уникална, защото няма рентгеново лъчение. Изцяло е подходяща за млади момичета, за бременни жени и за такива, които имат някои от заболяванията на съединителната и опорно-двигателната система, за които рентгеновото облъчване е противопоказно. Включително и при хора, които имат т. нар. слънчеви алергии и имат свръхчувствителност” – обясни изпълнителният директор на болницата проф. д-р Йовчо Йовчев.

Методът на термографията позволява на 92% да бъде поставена ранна и своевременна диагноза.

Старозагорската университетска болница се превръща в третия онкологичен изследователски център в България за ранна диагностика на рак на гърдата и на други онкологични заболявания. През февруари лечебното заведение ще разполага с нова апаратура от последно поколение за ранна диагностика на карценома на пикочния мехур, карценом на простатата и карценом на дебелото черво.

Коментари

Задължително поле