Университет отвори частна професионална гимназия

Нова Частна професионална гимназия по инженеринг, технологии и компютърни науки започва прием на завършили 7 клас. Собственик на училището е Техническият университет във Варна. Оттам обявиха, че предоставят на гимназистите модерна база в учебния си корпус. Там ще ги обучават университетски преподаватели и специалисти от бизнеса.

Гимназията е била официално вписана в Регистъра на институциите в системата на предучилищното и училищно образование със заповед на просветния министър от 25 май и стартира наесен с три паралелки с усилено изучаване на английски език. Две от тях - "Възобновяеми енергийни източници" и "Електрообзавеждане на електрически превозни средства за градски транспорт", са с държавно финансиране и приетите няма да плащат такси. Обучението в третата - "Системно програмиране", ще е платено и ще струва 3500 лв. годишно, които се дължат на две вноски, уточниха от ТУ-Варна.

Приемът започва от 15 юни, като класирането ще става въз основа на резултатите от националното външно оценяване за 7 клас по математика или по български език и средния успех от свидетелството за завършено основно образование.

Идеята за разкриване на гимназия към университета е била одобрена на академичен съвет още преди 2 г., но досега се е търсела оптималната формула, която да отговори на изискванията на новия Закон за предучилищното и училищно образование, научи "Труд". Подобна гимназия досега имаше само ТУ-София.

"При нас все още не е получен лиценза на новото учебно заведение, а паралелките не са били заложени в план-приема за следващата учебна година", съобщи директорът на РУО-Варна Венцеслава Генова. Според нея по закон в класовете с държавно финансиране трябва да бъдат приети по 26 ученици, докато броят на бъдещите програмисти може да е и по-малък, тъй като обучението е частно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България