Уникален случай представиха наши лекари на европейски конгрес

Д-р Атанас Панев на конгреса в Барселона, където представя постера с уникалния случай.

25-годишен мъж е спасен след 28 операции на инфектирана става заради полирезистентен микроб

Проблемът идва след смяна на тазобедрена става

Постер с изключително рядък случай на пациент с резистентен към всички налични в България антибиотици микроб представи д-р Атанас Панев от Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ на Европейския конгрес по костно-ставни инфекции в Барселона. Става въпрос за съвместно участие между ортопедите от столичната болница и специалисти от Националния център по заразни и паразитни болести. Европейският конгрес по костно-ставни инфекции е най-авторитетното събитие за подобни инфекции в Европа. Тазгодишното му издание събра в Барселона над 700 специалисти от стария континент – ортопеди, инфекционисти, микробиолози.  Участието на българските лекари предизвика голям интерес от страна на европейските им колеги.

Лекарите от ИСУЛ представиха случая на 25-годишен мъж, който е претърпял 28 операции на инфектирана става след пътно-транспортно произшествие. Преди да постъпи в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ бившият състезател по борба от Варна е лекуван неуспешно в други болници, където са му направени и много от операциите. Кошмарът за него започва през 2017 г., когато след автомобилна катастрофа получава тежки травми. Случилото се от тук насетне е като кошмарен сън. Спешно отделение, животоспасяваща операция, после още една, и още една, и още една. Общо 9. Изписване, лъч светлина и отново мрак. Смяна на тазобедрена става. Нова операция… И още, и още, и още една.

Антибиотици, много, към които постепенно става резистентен. Младежът решава да търси спасение в чужбина. Проучва възможностите в Турция и Гърция, но никой не смее да се ангажира с прогноза или с обещание, че може да му помогне.
Тогава попада в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и с неговия случай се заема началникът на клиниката проф. д-р Пламен Кинов, дмн.

„При този пациент приложихме нова методика, въведена в нашата клиника, когато си имаме работа с полирезистентни микроби. Използваме модификация в приложението на антибиотиците, които, когато се комбинират, успяват да намерят пролука в защитата на причинителя на инфекцията и да го унищожат“, обяснява проф. д-р Кинов, който е и ръководител на Катедрата по ортопедия и травматология към МУ-София.

„Борбата беше много трудна и продължи месеци. Важното е, че всичко завърши с хепи енд“, спомня си и д-р Панев, който също е участвал в лечението. Днес, две години след преживения кошмар,  младият мъж е здрав и идва в ИСУЛ само за контролни прегледи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве