Германия отпуска финансова помощ за туристите, засегнати фалита на „Томас Кук“

Правителството търси да си купи нов самолет Изграждат хангар за съхранение и техническо обслужване

35 сигнала за мръсен въздух в Бургас, РИОСВ на крак

Камион блъсна на заден ход баба в Хасково

Прокуратурата разследва насилие над 2-годишно момиченце в детска ясла в Ловеч

Тежка катастрофа между два микробуса на пътя Русе-Бяла

Варна посвети над 200 събития на титлата „Европейски град на спорта 2019“ Финалът дават безплатен концерт и демонстрации

Папа Франциск и Цветан Цветанов са най-търсените личности от България в Google

ЕС не може да приеме Истанбулската конвенция без съгласие на всички държави членки

Правителството осигури 1,38 млрд. лв. за довършването на магистрала „Хемус“

Голям пожар избухна в завод за бои в Екатеринбург (ВИДЕО)

Кола връхлетя автобусна спирка, по чудо няма пострадали

Вижте какво реши Министерски съвет днес, 11 декември 2019 г.

Глобиха 1000 лева баща, набил детска учителка

Ан Хатауей стана майка за 2-ри път (СНИМКИ)

Уникална операция за световната медицина направиха българи Изцяло бе съставен орган от тъкани и хрущяли на самия пациент

Интервенцията продължи 10 часа

Д-р Цветан Минчев
Д-р Цветан Минчев

Наши хирурзи извършиха уникална в световен мащаб операция. В продължение на 10 часа четири екипа изградиха от собствените тъкани на пациент трахея и му я присадиха. Интервенцията бе извършена в Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда в София под ръководството на д-р Цветан Минчев. В нея участваха специалисти по гръдна хирургия, пластично-възстановителна хирургия, кардиохирургия и уши, нос, гърло.

Лекарите създадоха и поставиха автотрансплантант – орган, изграден от собствени тъкани, който да замести унищожената от рак трахея и така пациентът да може да диша самостоятелно. За първи път в света хирурзи извършват такава операция, при която освен изграждането на нова трахея, са отстранени засегнати от злокачественото заболяване хранопровод, щитовидна жлеза и паращитовидни жлези.

Пациентът е с вторични изменения от рак на ларинкса, които засягат трахеята и органите около нея (медиастинума, хранопровода, лимфни и други жлези).

“Успяхме да изградим и имплантираме трахея с помощ­та на тъкани от ръката и хрущяли от ребрата на пациента. Операцията беше комбинация от няколко хирургични етапа, през които отстранихме и засегнатите от метастазиралия рак други органи. По този начин дадохме възможност на болния да диша самостоятелно”, разказа д-р Минчев.

Автотрансплантантът е с дължина 7 см, колкото нормална трахея и се имплантира с микроскопска хирургия с помощта на хранещи съдове от ръката, които се свързват към мамарната артерия. В сложната имплантация и съединяването на съдовете се включи д-р Асен Келчев от отделението по Кардиохирургия на болницата. А в изработването на автотрансплантантът активно участва гост-хирургът доц. д-р Маргарита Кътева.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.