Холандия купува 15 нови изтребителя Ф-15

Училище санкционира деца за фалшиви бележки, родителите съдят ръководството

Ципрас: За Гърция и Македония няма връщане назад

Борисов получи послание от Доналд Тръмп То беше предадено на премиера от зам.-държавния секретар на САЩ Джон Съливан

Министър Кралев проведе работна среща с президента на Международната тенис федерация

Румен Петков пред посланика на Сърбия: Решението за изграждане на косовска армия е опасно за региона

Училище към родителите: Ако не вземете децата си до 18 ч., търсете ги в районното

Празник на вината, ракиите и мезетата във Враца

Учредяват нова циганска партия Ще се казва „Европейска народна партия – България”

В Киев започва Обединителния събор за учредяване на Украинската православна църква

Бившият изп. директор на БДЖ: Никога не съм пращал доклад в ДАНС Има известна криза в „Пътнически превози” заради наличния ресурс и амбициозния график, призна Владимир Владимиров

Общинари от ВМРО в София се включват в кампания за деца с дислексия

Банско открива сезона с отборно състезание и уникални награди Зимните приключения започват на Бъндеришка поляна с концерт на Гери Никол

Андрей Новаков ще предложи алтернатива за българските превозвачи по пакета „Мобилност“

Тръмп назначи нов началник на кабинета си

Уникална операция за световната медицина направиха българи Изцяло бе съставен орган от тъкани и хрущяли на самия пациент

Операциите за реконструкция и имплантиране на трахея са изключително малко в цял свят.

Интервенцията продължи 10 часа

Д-р Цветан Минчев
Д-р Цветан Минчев

Наши хирурзи извършиха уникална в световен мащаб операция. В продължение на 10 часа четири екипа изградиха от собствените тъкани на пациент трахея и му я присадиха. Интервенцията бе извършена в Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда в София под ръководството на д-р Цветан Минчев. В нея участваха специалисти по гръдна хирургия, пластично-възстановителна хирургия, кардиохирургия и уши, нос, гърло.

Лекарите създадоха и поставиха автотрансплантант – орган, изграден от собствени тъкани, който да замести унищожената от рак трахея и така пациентът да може да диша самостоятелно. За първи път в света хирурзи извършват такава операция, при която освен изграждането на нова трахея, са отстранени засегнати от злокачественото заболяване хранопровод, щитовидна жлеза и паращитовидни жлези.

Пациентът е с вторични изменения от рак на ларинкса, които засягат трахеята и органите около нея (медиастинума, хранопровода, лимфни и други жлези).

“Успяхме да изградим и имплантираме трахея с помощ­та на тъкани от ръката и хрущяли от ребрата на пациента. Операцията беше комбинация от няколко хирургични етапа, през които отстранихме и засегнатите от метастазиралия рак други органи. По този начин дадохме възможност на болния да диша самостоятелно”, разказа д-р Минчев.

Автотрансплантантът е с дължина 7 см, колкото нормална трахея и се имплантира с микроскопска хирургия с помощта на хранещи съдове от ръката, които се свързват към мамарната артерия. В сложната имплантация и съединяването на съдовете се включи д-р Асен Келчев от отделението по Кардиохирургия на болницата. А в изработването на автотрансплантантът активно участва гост-хирургът доц. д-р Маргарита Кътева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.