Украински тираджия помлял коли и стена на фирмен паркинг

Камарата на строителите към Елена Йончева: Спрете използването на бранша за политически цели! 

Варна е на водоноски 48 часа Втори ден училищата в центъра са с намалени часове заради сухия режим

Айфеловата кула ще я има и в Бургас

Майката на Евгения Банева: На моменти се чудя човек ли родих, или сатана

Полицаите получават по 100 лв. коледен бонус

Папа Франциск ще бъде на посещение в България от 5 до 7 май 2019 г.

Мария Захарова: ЕС явно има намерение да мине на дърва, но и тях ще взимат от Русия

Оперираха бебе с шест пръста

Официално: Делио Роси се завърна във футбола

Разбиха банкомат в пловдивското село Брестовица

Банков служител спаси пенсионерка от нагла измама

Съдят бизнесмен, продал чуждо зърно за 2,5 млн. лв. С парите погасявал свои дългове

Плашат с бой инспекторки, актували заведение

Унищожиха над 25 млн. контрабандни цигари и над 1,5 тона тютюн

Уникални златни находки са постъпили в Националния исторически музей

снимка : Национален исторически музей

Последните дни от управлението на Божидар Димитров като директор на Националния исторически музей (НИХ) археолозите, които привършват археологическия сезон, затрупват шефа си с редки находки, съобщиха от НИМ. По някакво неписано правило – всички археолози ще потвърдят, че най-ценното изплува от земята в последните дни на археологически разкопки.

Днес от крепостта Русокастро, Бургаско, където тази година бе открит най-големият феодален замък в България с площ 2,5 дка (досега откритите 41 замъка са с площ не повече от 1 дка), в НИМ постъпи златна монета на император Андроник II (1282-1328). Андроник II е известен с това, че прави своя внук – Андроник III съимператор, но младият император не е доволен от управлението на дядо си, затова започва гражданска война с него. Пристиснат, дядо му потърсва помощ от българския цар Михаил Шишман, женен за Теодора, сестрата на младия император. Светослав изпраща отряд от елитни бойци, които трябва да отидат в Константинопол (Цариград) и да го бранят в полза на стария император, но всъщност имат инструкция в една безумна нощ да заемат входните врати на града и да ги отворят пред българската армия, която тайно ще премине 200 км от българската граница до Константинопол. Шпионите донасят на младия император за тайния замисъл на българите да овладеят Константинопол за първи път след кан Тервел (705 г.) и – нещо, което не успяха нито Крум Страшни, нито Симеон Велики. Младият император Андроник III се обръща с гневно писмо към шурея си Михаил Шишман, че това не е честно и по роднински. Михаил Шишман естествено отрича замисъла си и изтегля войската си от границата, която е минавала от там.

Възможно е тази златна монета да е част от парите, които младият император е платил за подкрепата, защото знаем, че тогава, а и сега някои работи се заплащат – „сиренето е с пари”.
Оловен византийски печат бе открит в друга гранична крепост, разположена край с.Маточина, до турската граница. На печата от едната страна е изобразена Богородица Оранта, а от друга – дълъг надпис, показващ кой е изпращачът на писмото до управителя на крепостта.

Печатът е от XIII-началото на XIV век и също може да се свърже с бурни събития. По това време крепостта е на византийска територия и това са били ловни дворци на византийските императори. По това време в Созопол най-неочаквано се откъсва от българската държава и гръцкото население там, което е мнозинство, заявява, че иска да бъде управлявано от Византия.
Цар Михаил Шишман преценил, че може да си върне града, но с цената на живота на 1000-2000 войници, защото това бил добре укрепен полуостров. И отказва да обяви война. Но най-неочаквано Теодора, сестрата на младия император Андроник III, предлага на Михаил Шишман, за да не губи български войници при превземането на императорските дворци, да обмени крепостта Маточина за Созопол. Както и става. И всички са доволни.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.