Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Повече момчета според поверието в „Дева Мария“

Броят на жертвите на пожара в Прага нарасна на 4

Учени създадоха карта на движението на мисълта в мозъка

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 януари 2018

Най-интересните изложби по света тази пролет

Похитител платил такси с пръстени на жертвата си Отвлечената ядосала бандита, че не му дава пари на заем

Министър Красимир Каракачанов за инцидента със самолета “Спартан”: Вторият пилот се е обучавал за първи

Публикация на турски език в профила на Радев (обзор) Има препратка към сайт за бързи кредити в южната ни съседка

Караянчева поздравява всички шефове на европейски комисии Форумът ще се излъчва на живо в интернет

ГЕРБ уличиха в лъжа БСП преди вота (обзор) Митниците и ДАНС спрели теч за милиарди още през 2016-та

НСО и хакерите

САЩ призоваха Турция да прояви въздържаност в Сирия

Сняг, студ и лед – опасно време в 19 области

Бяла мида и рапан спасяват риболовния сезон Слаб улов тормози хората по Черноморието

Уникални кораби откриха в Черно море Артефактите са перфектно консервирани, защото на голяма дълбочина няма кислород и водата е отровна

Кораба Havila

Открит е римски кораб на 2000 г.

 

“На дъното на Черно море не открихме злато, но намерихме нещо много по-ценно. Това са уникални круширали кораби, които никой човек от по- ново време не е виждал. За две години се натъкнахме на 21 такива морски съда- лично наше откритие. Изследвахме общо 61 потънали надълбоко морски съда, които описахме подробно.” Това заяви пред “Труд” д-р Калин Димитров, директор на Центъра за подводна археология в Созопол, част от екипа на проекта Black Sea MAP.

След сензационни открития той и колегите му от екипа, воден от проф. Джон Адамс от Университета в Саутхамптън, се завърнаха с кораба “Havila Subsea”.

Огромният изследователски кораб спря на второ корабно място в порта на Бургас в 7. 00 часа сутринта. Учените, сред които още д- р Крум Бъчваров от университета в Кънектикът, проф. Людмил Вагалински, директор на Археологическия институт с музей при БАН, техни колеги по подводна археология от Швеция и др., разкриха тайните, до които са се докоснали по време на вълнуващата изследователска дейност – 80 дни в открито море. Освен това, учените са открили находки и в загадъчната река Ропотамо.

По обед във вторник, кметът на Бургас Димитър Николов вече бе пред кораба “Havila Subsea” и разговаряше с учените, посветили се на проекта за подводна археология Black Sea MAP. Той посрещна министъра на културата Боил Банов и заедно с екипа на проекта се снимаха на хеликоптерната площадка на научно- изследователския кораб.

Учените подариха на министъра и на кмета макети от уникалните си открития на потъналите кораби.

“В научния свят има спорове за това, какво се е случило преди милиони години. През 2015- та година излязохме в открито море и сканирахме 1000 километра площ. Имаме системи, които помагат да картографираме, но и други, които откриват какво се намира под морското дъно. От 70 различни места сме взели проби. Наричат се “седиментни проби”. Те ще ни покажат какво се е случило до 15 000 години”, заяви проф. Джон Адамс.

“Най-впечатляващата находка, която открихме е отпреди два дни”, обяви проф. Адамс. Става дума за римски кораб от пети век след новата ера. Удивителното е, че за 2 000 години той не е претърпял никаква промяна. Намерен е на 2 000 м дълбочина, на 60- 70 километра навътре в морето, на юг от Варна. Проф. Адамс сподели, че преди това не би повярвал, ако някой му каже че толкова древен кораб съществува и то с изправена мачта и навити въжета.

Преди този морски съд, екипът се натъква на друг – римски кораб, потънал през 3 век от новата ера. Такива кораби обикновено са носели като товар амфори. И наистина, откритият морски съд бил потънал съвсем обичайно – с товара си. Амфорите са запазени на носа, където има и плочки от корабния камбуз, както и някои от съдовете за готвене на екипажа. Има още кабестан /лебедка/ – известен от илюстрации но невиждан никога досега. Това е най- древен механизъм за придвижване на товар.

 

Находка

Тайната на барелеф от Генуа

Миналата година е бил открит потънал кораб, който след като е възстановен на графика, се оказва, че е същият от рисунка-балереф на ваза в Генуа. И то не случайна ваза, а съд с лика на Одисей.

Според д-р Калин Димитров Черно море предлага прекрасни условия за консервиране на находките. На голяма дълбочина няма кислород и процеси на гниене, а водата е силно отровна.

Учените са работили по трасето на “Южен поток”, където са описали около 50 круширали кораба, и по Южното крайбрежие, където са открити останалите.

 

Мистерия

Проверяват хипотеза за Библейския потоп

3 D изображение на кораб направено на дълбочина 2017 м
3 D изображение на кораб направено на дълбочина 2017 м

Една от хипотезите е, че големият библейски потоп се е случил именно в Черно море. Предполага се, че водата е нахлула обратно от Средиземноморието към тогава изолираното сладководно море с мощ 200 пъти по-голяма от тази на Ниагарския водопад. При последния ледников период, преди около 10 хиляди години, настъпва засушаване. Водата от Босфора се изпарява и откъсва затвореното Черно море от световния океан. До момента няма научно съгласие за това с колко точно пада нивото на водата, кое водно тяло първо започва да се пълни отново и кое прелива към другото.

Черно море е свързано по особен начин с останалата част от световния океан. На повърхността на Босфора сравнително по-сладката вода от Черно море се излива към Средиземно море, докато в дълбочина Средиземно море връща солена вода в обратната посока.

 

Премиерът Бойко Борисов:

Това е принос в световен мащаб

Созопол ще се превърне в уникален културен център, категоричен бе министър Банов.
Созопол ще се превърне в уникален културен център, категоричен бе министър Банов.

“Голямо благодаря за инвестициите и труда и неслучайно се казва, че това е принос в световен мащаб. Погледах ги какво правят на кораба и съм невероятно впечатлен – уникални специалисти, уникално работещи хора. Българите трябва да знаят, че заради киселинността на Черно море, тези ценности са уникално запазени и затова благодаря, че избрахте нас. България се гордее с такива приятели”, заяви премиерът Бойко Борисов. Кметът на Бургас Димитър Николов награди учените от експедицията с отличие “Златен век”. Градоначалникът се обърна към д-р Калин Димитров с думите “бащата на българската подводна археология”, който приемайки наградата каза: “Приемам го като шега, наградата е за всички колеги от Центъра за подводна археология”.

По-рано днес министърът на културата Боил Банов и зам.-министър Амелия Гешева се запознаха в Бургас със сензационните открития на изследователския кораб “Havila Subsea”, от борда на който се извършваха теренните проучвания от екипа на проекта Black Sea MAP тази година. “Както сме обсъждали вече с директора на Центъра за подводна археология Калин Димитров – имаме визия за създаването на Музей на подводната археология, в който да се събират археолози от цял свят. Най-доброто място според нас за този музей е на остров “Св. Св. Кирик и Юлита” край Созопол. Така мястото ще се превърне в уникален културен център, това е най-доброто, което може да се случи за острова, който е обявен за недвижима културна ценност, тъй като на територията му са разкрити значителни археологически находки, като разкопките там продължават през годините”, категоричен бе министър Банов.

 

Защо Варвара се слави с хубави бани

На голяма дълбочина, иманярите не могат да достигнат и да плячкосат потъналото, коментира д- р Калин Димитров. На въпрос на “Труд” дали следи от водолази- иманяри са открити на по-плиткото, където също има потънали морски съдове, той отговори утвърдително. Сред по- скорошните крушения има и комични случаи. Например, преди 40 години, край село Варвара е потънал румънски кораб, който пренасял фаянс. Според мълвата – за двореца на румънския диктатор Николае Чаушеску. Местните хора, веднага плячкосали красивите плочки и до ден днешен Варвара се слави не само с култовия си плаж, но и с красивите си бани с ефектен фаянс…

По думите на учените от фаянса на този потънал кораб наистина вече нищо не е останало.

 

Наследник на „Тетра пак“ дава по 2 млн. паунда годишно

Меценатът Ханс Раусинг
Меценатът Ханс Раусинг

Проектът Black Sea MAP е замислен от Ханс Раусинг, който учредява Фондацията за експедиции и образование (Expedition and Education Foundation) , чрез която възлага проекта. Работата на фондацията се финансира от тръста “Джулия и Ханс Раусинг”, благотворителна фондация, отразяваща техния интерес към подобряването на нашето познание за произхода на човечеството и човешката цивилизация в региона. Шведският милиардер Ханс К. Раусинг е наследник на бизнес империята “Тетра Пак”. Раусинг гледал филм с различни хипотези за цивилизациите и Черно море и оценил предизвикателството да финансира експедицията.

По около 2 млн. паунда струва експедицията BSMAP годишно, в които изследва дъното на Черно море.

Основателят на скандинавската компания за хартиени опаковки Раусинг е пословично пестелив. Състоянието му е около 8 млрд. долара. Милиардерът е известен с жестоките си пазарлъци по магазините, а преди няколко години си купил 12-годишна запазена руска “Нива”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Круширалите кораби са тези плавателни съдове построени и сглобени от мъдро крушово дърво. Когато нивото на тавтамургията се повиши до опасни нива започва масирано круширане. Навсякъде избиват круши по дървенията и ако не се изядат своевременно кораба крушира и потъва. Император Неграмотний Юруд е много известен ядач на круши преди кораба му да крушира и да стане преторианец.
    Важно е да се отбележи че ниагарския водопад е с огромна площ. Над петнадесет хиляди километра в права линия като е разположен на границата на Сащ,русия и китай. Пресичането му се извършва с въжета.

  2. БОЙКО, затова ли даде пари за да извадиш газ. Затова ли правиш зъб или да откраднеш още пари. Освен стари кораби нищо друго няма в морето. Но в тях няма имане, за което бълнуваш

  3. И аз това исках да запитам – намериха ли газа дет боко разправяше, че щял да пълни евроатлантическия му хъб.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.