Уникално за света издание

Корицата на книгата.

В Балната зала на Двореца (Националната галерия) беше представено луксозното албумно издание „Петдесет жени в българската живопис”, дело на авторитетите в теорията на изобразителното изкуство д-р Милена Балчева-Божкова и проф. Чавдар Попов. 

На премиерата беше подчертано, че идеята за осъществяването на този значим проект е на княз Никита Лобанов-Ростовски, а финансирането е съвместно между княза Лобанов-Ростовски, Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий”, печатница „Лито Балкан” и Националната галерия. Събитието се водеше от зам.-директора на Националната галерия Николай Ущавалийски.

Целите на изданието са да илюстрира важното място на жените в българското изкуството. С експозето си д-р Милена Балчева-Божкова отбеляза, че от 90-те години тя се занимава с тази тема и затова с радост е откликнала на идеята да се състави този изключително представителен том: „Защо 50 жени-художнички?

Петдесет имена са и много, и малко. Зад борда оставят не една и две заслужаващи внимание художнички. Включеният материал представлява своеобразна „представителна извадка”, която би могла да даде на читателя една сбита и същевременно достоверна обща картина на развитието на живописта в България от края на 19. до края на 20. в.”. 

Сред включените художнички са: Елена Карамихайлова, Анета Ходина, Елисавета Консулова-Вазова, Зоя Паприкова, Олга Брадистилова, Княгиня Евдокия, Магда Абазова, Дора Бонева, Лиляна Дичева, Елза Гоева, Мария Столарова, Десислава Минчева, Олга Вълнарова, Лика Янко, Милена Йоич и др. За илюстративния материал са използвани колекциите и архивите на десетки галерии. 

Проф. Стефан Стефанов – председател на Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий” – говори за реализацията на идеята: „След дълга и прецизна работа виждаме, че се получи един шедьовър”. А изпълнителният директор на фондацията Михаил Тачев акцентира на факта, че когато има вдъхновяваща идея, винаги се намират достойни хора, които да я реализира. Той прочете имейл от княз Лобанов-Ростовски, който заради карантина не можа да пристигне от Лондон за събитието. Неговото желание е книгата да бъде представена и в други градове на България, както и в чужбина.

Музикален поздрав към присъстващите ценители на живописта, журналисти и политици отправиха цигуларят Петър Владимиров и пианистката Мария-Елена Средева.

Коментари

Задължително поле