Климатичните аномалии съсипват кръвното и секса Динамичната смяна на времето между жеги, обилни валежи и бури стават все по-често явление

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 27 юни 2019

Терористична заплаха вдигна на крак полицията в Брюксел, българският посланик предупреди колегите си да отбягват центъра на града

Разширяваме двойно ГКПП „Калотина” (обзор) Новите инвеститори гледат за колко време тировете стигат до границата

Доставят ново кухненско оборудване на патронажа в Елена

Общо 21 години затвор за извършители на грабеж с убийство на таксиджия в Николаево Апелативният съд във Велико Търново увеличи присъдата на единия от извършителите

Партиите пак не се разбраха за субсидиите (обзор) Социалистите обявиха, че нямат пари и дълга им ще бъде удържан от следващи траншове

Откриха тялото на 16-годишното момче, което изчезна във водите на река Дунав

Финансово стимулиране за новородено дете скара съветниците в Попово

Създават дежурен център по катастрофите До 20 дни стават ясни правилата за работа на поредната структура за безопасност на пътя

Велико Търново даде старт на национална дискусия за 140-годишнината на българска дипломация

Облагане при проектиране на нов завод

БЕХ не прие оставката на шефа на НЕК

Чешките синдикати: Автомобили на „Шкода“ ще се произвеждат или в България, или в Турция

Тръмп: Евентуална война с Иран няма да продължи дълго

Уникално „сляпо“ наддаване на арт търг Аукцион №104 на „Аполон & Меркурий“ се провежда на 28 май в „Гранд хотел София“

Опакована картина

„Блайнд“ (или както често казват у нас „блинд“) е термин от играта на покер. С него се обозначава наддаване, което играчът прави, без да си е видял още картите.

Оригиналната идея да се наддава на търг на картини, без участникът да е видял предварително творбата, хрумва на организаторите от аукционна къща „Аполон и Меркурий“. Тя е изключително техен патент и те я прилагат с голям успех още от първите си търгове в началото на 90-те години.

Предстоящият 104-ти поред техен търг не прави изключение. Той ще се проведе на 18 май, четвъртък в „Гранд хотел София“ от 19,19 ч, като предварителният оглед е три часа по-рано.

На този търг се предлагат 104 произведения от българското изобразително изкуство. Три от тях ще бъдат опаковани и наддаването за тях ще е на принципа „блайнд“.

„Така предлаганите творби винаги са били обект на голям интерес, особено когато на самия търг даваме по някой и друг предварителен джокер“, разказва единият от организаторите Игор Марковски и допълва: „Например на предишен търг подсказахме: Авторът не е художник, той е известен повече като писател и критик, нямал си друга работа, но се е занимавал и с радио. Истинското му име е, но само с инициали, П.Х. Творбата се нарича „Коледно небе“, малък шедьовър, с размери 25х25cm, м.б./картон, подпис. Начална цена – НУЛА!

След което започва наддаване. Цената става 450 евро (цените на тази аукционна къща са винаги в единната евровалута), след което остават само двама в надпреварата. Винаги се намира някой от залата, който пита: „Ще ни кажете ли името на художника?“

Отговарям: „На негово име е учредена награда, но не за изобразително изкуство. С една дума, този творец е бил директор. Първият директор на… Националното радио…“

И веднага се чува глас – „Аааа, ама това е Сирак Скитник (Панайот Христов)“. И се започва бясно наддаване – и творбата се продава за 2000 евро.

На предстоящия търг №104 има три опаковани картини. За две от тях са поддадени джокери в каталога за събитието. За едната се знае, че е от Йоан Левиев, композиция туш-четка, 51Х36 см, а началната цена е 100 евро.

Втората е по-загадъчна – обявена е като „Пейзаж от Копривщица“, подписана е от автор с инициали Д. Д. (1891-1962) и тръгва от 130 евро.

Най-енигматична е третата опакована картина – за нея в каталога на „Аполон & Меркурий“ пише само „Изненада“, а началната цена е… нула!

„Най-сладкото при тези „опаковани“ картини е, че играеш на сляпо, все едно е рулетка – ако имаш късмет и/или слушаш внимателно какво ти се подава като информация от водещия, може и да попаднеш на шедьовър…“, разкрива тръпката на блайнда г-н Марковски. Въз основа на лични наблюдения той е разделил реакциите на хората, участващи „на сляпо“ в няколко категории:

1. Купуват творбата, разкъсват опаковката и изпадат в екстаз.

2. Купуват, махат опаковката и са ужасно намръщени – веднага предлагаме да се наддава за СЪЩАТА творба, но от цената, която е достигнала. Става още по-интересно – направо се „бият“ за подобен род творби!

В последните години има обаче една друга категория купувачи, които идват и наддават САМО и ЕДИНСТВЕНО за опаковани творби. Купуват примерно картината и казват – Ако обичате да НЕ ми я отваряте – ще си я гледам сам/а вкъщи – ако случайно съм сбъркал/а предпочитам да плача самостоятелно, отколкото някой в залата да ми се смее, а ако съм си купил/а някой шедьовър, удоволствието и съпреживяването си остава за мен!

Началните цени са от 200 до 14 000 евро

Началните цени на търг №104 варират от 200 до 14 000 евро. Това означава, че от тази сума тръгва наддаването, а доколко ще стигне, зависи единствено от решимостта на клиента да притежава дадена творба. Стъпката за наддаване за конкретна позиция (лот) е минимум 10 евро при цени до 100, 20 за лотове до 500 евро и 100 и нагоре за цени над 1000 евро.

Когато се наддава за дадена позиция, трябва да се следи внимателно движението на сумата. Ако се чуе: „Трети път – продадено!“, наддаването се прекратява и картината вече има нов собственик.

Естествено, има и т. нар. премия на купувача, която е комисионата за аукционната къща. За творби до 1000 евро тя е 20%, до 19 999 евро е 15%, а над тази сума става 10%.

 

Ето някои акценти от предстоящия търг.

Панталей Сеферов, „Константинопол“

Тази картина е с последната позиция от каталога – 104. Много рядко излиза такава творба от Сеферов, който е изключително интересен творец. Панталей (Пандо) Константинов Сеферов

е роден през 1891 година в костурското село Българска Блаца, днес Оксия, Гърция, тогава в Османската империя. През учебната 1910-1911 година започва да учи в Художествено-индустриалното училище в София. При избухването на Балканската война в 1912 година прекъсва следването си и се записва доброволец в Македоно-одринското опълчение и служи в Инженерно-техническата част и Първа рота на Пета одринска дружина. След войните през 1913-1914 година завършва общия курс на училището, а през 1914-1920 година – специалния курс. Озовава се в Цариград. През 1921 година, когато е завършен строежът на българската гробищна църква в Цариград „Свети Димитър“, на Сеферов е възложено да изработи иконите от иконостаса. В Цариград създава и серия пейзажи с маслени бои и тази картина е един от тях. Началната му цена е 7000- 8000 евро.

Марио Жеков, „Джамия Султан Ахмет“

Пейзажът е под № 101 в каталога. Марио Жеков вероятно е най-големият български маринист. Той бе любимият художник на друг майстор на живописта – Генко Генков. Жеков е пленерен творец. През целия си живот обикаля земята, влюбен в морето, търсещ светлината и нейните ефекти върху водната повърхност. В творчеството му изплуват влияния от импресионизъм, символизъм и експресионизъм. Роден на 16 октомври 1898 г. в Стара Загора, умира на 3 август 1955 г. в София. През 1917 г. постъпва в Държавното художествено индустриално училище в София (сегашната НХА). Следващата година е мобилизиран и изпратен на фронта, където попада в плен. Легендата разказва, че френски офицер бил толкова възхитен от него, че вместо в лагер го изпратил да учи живопис във Франция. През 1919 г. Марио Жеков постъпва в Парижкото рисувално училище, после пътува за Турция и рисува Босфора. Членува в Дружеството на южнобългарските художници. Дълги години името му е по-известно извън България.

Сирак Скитник, „Натюрморт“

Картина №103 в каталога е с най-висока начална цена – 12 000-14 000 евро. Сирак Скитник е псевдоним на Панайот Тодоров Христов – български художник, живописец, публицист, критик, една от най-ярките фигури в България през 30-те на миналия век. Неговата живопис се отличава с експресивна и драматична интерпретация, крайна сгъстеност на чувствата. Художественият мащаб на неговите картини е световен. С ерудиция и темперамент работи за приобщаване на българската култура към модерните европейски явления. Творчество му се отличава с новаторски търсения и високи постижения в пейзажа и натюрморта.

Панайот Тодоров Христов е роден на 22 ноември 1883 в Сливен, умира на 5 март 1943 г. в София.

Георги Попов-Джон, „По реката“

Пастелът е с начална цена 2000-2500 евро. Дори преситените почитатели на изящните изкуства остават изумени от малко известното творчество на Георги Попов-Джон (1906-1960). Той е от онези български художници, чието творческо развитие се свързва с европейските художествени процеси. За съжаление името му не е сред най-популярните в българското изобразително изкуство, а разнообразното му творчество все още не е достатъчно популяризирано и задълбочено изследвано. Попов е интересна личност, един от известните български бохеми, човек с богат спектър от творчески интереси. Работи в областта на живописния портрет, пейзажа, голото тяло, натюрморта, фигуралната композиция. Освен това е и блестящ майстор на перото – пише поредица от статии, посветени на различни културни събития и художествено-пластически проблеми.

Особено плодотворно за него се оказва пребиваването му в Париж, където става част от френския художествен живот. Запознава се отблизо с представители на сюрреализма, футуризма и кубизма, с живописния език на Парижката школа. От края на 40-те години до 1960 г. Джон Попов работи изцяло с пастел – оттогава е и тази картина.

Георги Машев – „Носталгично“

Георги Петков Машев (1887-1946), известен и под псевдонима Чарни, e живописец и карикатурист. Той рисува от исторически точни картини до фантастичния свят на приказките, изпълнени с емоционални символични образи. Машев притежава феноменална ерудиция и богатото въображение, които превръщат всеки жанр, до който се докосне в шедьовър. Голям майстор на портрета, където неговият психологически усет се съчетава с тънка наблюдателност и точна изразителна рисунка. Творбите му се отличават със смели живописни решения, използва гротеската и алегорията в картините си. Началната цена на масления женски портрет от Машев е 4000-7000 евро.

Теофан Сокеров – „На кръста“

Голямото маслено разпятие (120х77 см) е с начална цена 7000-10 000 евро. Теофан Ненков Сокеров е български художник монументалист и професор. Негово дело са стенописите в Патриаршеската църква, Царевец, в Националния дворец на културата, в Дом-паметника на връх Бузлуджа и др. Негови картини са притежание на музеи, галерии и частни колекции в България, Франция, Германия, Швейцария и други страни.

Евгени Бугаев – „Антракт“

Евгени Бугаев (1925-2002) е роден в Плевен. Завършва живопис в Художествената академия при проф. Никола Ганушев. Рисува предимно портрети и индустриални пейзажи. Излага свои творби в Берлин, Москва, Прага, Виена. Преви изложби в Кипър и Швеция. През 1962 и 1965 г. прави самостоятелни изложби в София. „Антракт“ е с начална оценка 700-1000 евро.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. “ „Пейзаж от Копривщица“, подписана е от автор с инициали Д. Д. (1891-1962) и тръгва от 130 евро.“ – Чичко Гугъл казва: Данаил Дечев е роден на 20.03.1891, Разград. …. картина Пейзаж от Асеновград продадена наскоро за 9800 лв.

  2. Да подскажа и за : Йоан Левиев, композиция туш-четка, 51Х36 см – ПЕЙЗАЖ С ЦВЕТЕ, акварел/хартия, 510х365mm., Подпис, за цена 300 – 700 Euro предлагана през 2017г.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.