Aварирал ТИР край Драгоман запуши пътя за Калотина

166 снегорина чистят софийските улици

Отмениха бедственото положение в община Баните

Сирия се рекламира като туристическа дестинация

Хванаха шофьора, който прегази мъж край Нови Искър и избяга

Близо 100 000 лв. са събрани за доизграждането на храма във ВТУ Почетоха Деня на Свети Евтимий, Патриарх Търновски

Австралия приветства експериментален спасителен дрон В проекта са инвестирани стотици хиляди долари

През обектива на „Труд“: Как Борисов и Меркел отговарят на медиите (СНИМКИ)

Синдикатите срещу поскъпването на тока, предвиждат фалити КНСБ и КТ „Подкрепа“ излязоха със съвместна позиция в подкрепа на работодателите

Борисов отговаря на „Труд“: Лидерите от Западните Балкани трябва колкото се може по-бързо да покрият критериите за членство в ЕС

ЦСКА бие с голове на новите

Гледайте НА ЖИВО пресконференцията на Борисов и Меркел

Меркел отговаря на „Труд“: Подкрепяме България за Шенген, но не мога да кажа точна дата за присъединяване Възлагаме големи надежди на българското председателство, каза германският канцлер

Ердоган обяви началото на турската военна операция в сирийския град Африн

Вучич към сърбите в Косово: Останете тук, не напускайте домовете си, ще ви помагаме

Уникално „сляпо“ наддаване на арт търг Аукцион №104 на „Аполон & Меркурий“ се провежда на 28 май в „Гранд хотел София“

Опакована картина

„Блайнд“ (или както често казват у нас „блинд“) е термин от играта на покер. С него се обозначава наддаване, което играчът прави, без да си е видял още картите.

Оригиналната идея да се наддава на търг на картини, без участникът да е видял предварително творбата, хрумва на организаторите от аукционна къща „Аполон и Меркурий“. Тя е изключително техен патент и те я прилагат с голям успех още от първите си търгове в началото на 90-те години.

Предстоящият 104-ти поред техен търг не прави изключение. Той ще се проведе на 18 май, четвъртък в „Гранд хотел София“ от 19,19 ч, като предварителният оглед е три часа по-рано.

На този търг се предлагат 104 произведения от българското изобразително изкуство. Три от тях ще бъдат опаковани и наддаването за тях ще е на принципа „блайнд“.

„Така предлаганите творби винаги са били обект на голям интерес, особено когато на самия търг даваме по някой и друг предварителен джокер“, разказва единият от организаторите Игор Марковски и допълва: „Например на предишен търг подсказахме: Авторът не е художник, той е известен повече като писател и критик, нямал си друга работа, но се е занимавал и с радио. Истинското му име е, но само с инициали, П.Х. Творбата се нарича „Коледно небе“, малък шедьовър, с размери 25х25cm, м.б./картон, подпис. Начална цена – НУЛА!

След което започва наддаване. Цената става 450 евро (цените на тази аукционна къща са винаги в единната евровалута), след което остават само двама в надпреварата. Винаги се намира някой от залата, който пита: „Ще ни кажете ли името на художника?“

Отговарям: „На негово име е учредена награда, но не за изобразително изкуство. С една дума, този творец е бил директор. Първият директор на… Националното радио…“

И веднага се чува глас – „Аааа, ама това е Сирак Скитник (Панайот Христов)“. И се започва бясно наддаване – и творбата се продава за 2000 евро.

На предстоящия търг №104 има три опаковани картини. За две от тях са поддадени джокери в каталога за събитието. За едната се знае, че е от Йоан Левиев, композиция туш-четка, 51Х36 см, а началната цена е 100 евро.

Втората е по-загадъчна – обявена е като „Пейзаж от Копривщица“, подписана е от автор с инициали Д. Д. (1891-1962) и тръгва от 130 евро.

Най-енигматична е третата опакована картина – за нея в каталога на „Аполон & Меркурий“ пише само „Изненада“, а началната цена е… нула!

„Най-сладкото при тези „опаковани“ картини е, че играеш на сляпо, все едно е рулетка – ако имаш късмет и/или слушаш внимателно какво ти се подава като информация от водещия, може и да попаднеш на шедьовър…“, разкрива тръпката на блайнда г-н Марковски. Въз основа на лични наблюдения той е разделил реакциите на хората, участващи „на сляпо“ в няколко категории:

1. Купуват творбата, разкъсват опаковката и изпадат в екстаз.

2. Купуват, махат опаковката и са ужасно намръщени – веднага предлагаме да се наддава за СЪЩАТА творба, но от цената, която е достигнала. Става още по-интересно – направо се „бият“ за подобен род творби!

В последните години има обаче една друга категория купувачи, които идват и наддават САМО и ЕДИНСТВЕНО за опаковани творби. Купуват примерно картината и казват – Ако обичате да НЕ ми я отваряте – ще си я гледам сам/а вкъщи – ако случайно съм сбъркал/а предпочитам да плача самостоятелно, отколкото някой в залата да ми се смее, а ако съм си купил/а някой шедьовър, удоволствието и съпреживяването си остава за мен!

Началните цени са от 200 до 14 000 евро

Началните цени на търг №104 варират от 200 до 14 000 евро. Това означава, че от тази сума тръгва наддаването, а доколко ще стигне, зависи единствено от решимостта на клиента да притежава дадена творба. Стъпката за наддаване за конкретна позиция (лот) е минимум 10 евро при цени до 100, 20 за лотове до 500 евро и 100 и нагоре за цени над 1000 евро.

Когато се наддава за дадена позиция, трябва да се следи внимателно движението на сумата. Ако се чуе: „Трети път – продадено!“, наддаването се прекратява и картината вече има нов собственик.

Естествено, има и т. нар. премия на купувача, която е комисионата за аукционната къща. За творби до 1000 евро тя е 20%, до 19 999 евро е 15%, а над тази сума става 10%.

 

Ето някои акценти от предстоящия търг.

Панталей Сеферов, „Константинопол“

Тази картина е с последната позиция от каталога – 104. Много рядко излиза такава творба от Сеферов, който е изключително интересен творец. Панталей (Пандо) Константинов Сеферов

е роден през 1891 година в костурското село Българска Блаца, днес Оксия, Гърция, тогава в Османската империя. През учебната 1910-1911 година започва да учи в Художествено-индустриалното училище в София. При избухването на Балканската война в 1912 година прекъсва следването си и се записва доброволец в Македоно-одринското опълчение и служи в Инженерно-техническата част и Първа рота на Пета одринска дружина. След войните през 1913-1914 година завършва общия курс на училището, а през 1914-1920 година – специалния курс. Озовава се в Цариград. През 1921 година, когато е завършен строежът на българската гробищна църква в Цариград „Свети Димитър“, на Сеферов е възложено да изработи иконите от иконостаса. В Цариград създава и серия пейзажи с маслени бои и тази картина е един от тях. Началната му цена е 7000- 8000 евро.

Марио Жеков, „Джамия Султан Ахмет“

Пейзажът е под № 101 в каталога. Марио Жеков вероятно е най-големият български маринист. Той бе любимият художник на друг майстор на живописта – Генко Генков. Жеков е пленерен творец. През целия си живот обикаля земята, влюбен в морето, търсещ светлината и нейните ефекти върху водната повърхност. В творчеството му изплуват влияния от импресионизъм, символизъм и експресионизъм. Роден на 16 октомври 1898 г. в Стара Загора, умира на 3 август 1955 г. в София. През 1917 г. постъпва в Държавното художествено индустриално училище в София (сегашната НХА). Следващата година е мобилизиран и изпратен на фронта, където попада в плен. Легендата разказва, че френски офицер бил толкова възхитен от него, че вместо в лагер го изпратил да учи живопис във Франция. През 1919 г. Марио Жеков постъпва в Парижкото рисувално училище, после пътува за Турция и рисува Босфора. Членува в Дружеството на южнобългарските художници. Дълги години името му е по-известно извън България.

Сирак Скитник, „Натюрморт“

Картина №103 в каталога е с най-висока начална цена – 12 000-14 000 евро. Сирак Скитник е псевдоним на Панайот Тодоров Христов – български художник, живописец, публицист, критик, една от най-ярките фигури в България през 30-те на миналия век. Неговата живопис се отличава с експресивна и драматична интерпретация, крайна сгъстеност на чувствата. Художественият мащаб на неговите картини е световен. С ерудиция и темперамент работи за приобщаване на българската култура към модерните европейски явления. Творчество му се отличава с новаторски търсения и високи постижения в пейзажа и натюрморта.

Панайот Тодоров Христов е роден на 22 ноември 1883 в Сливен, умира на 5 март 1943 г. в София.

Георги Попов-Джон, „По реката“

Пастелът е с начална цена 2000-2500 евро. Дори преситените почитатели на изящните изкуства остават изумени от малко известното творчество на Георги Попов-Джон (1906-1960). Той е от онези български художници, чието творческо развитие се свързва с европейските художествени процеси. За съжаление името му не е сред най-популярните в българското изобразително изкуство, а разнообразното му творчество все още не е достатъчно популяризирано и задълбочено изследвано. Попов е интересна личност, един от известните български бохеми, човек с богат спектър от творчески интереси. Работи в областта на живописния портрет, пейзажа, голото тяло, натюрморта, фигуралната композиция. Освен това е и блестящ майстор на перото – пише поредица от статии, посветени на различни културни събития и художествено-пластически проблеми.

Особено плодотворно за него се оказва пребиваването му в Париж, където става част от френския художествен живот. Запознава се отблизо с представители на сюрреализма, футуризма и кубизма, с живописния език на Парижката школа. От края на 40-те години до 1960 г. Джон Попов работи изцяло с пастел – оттогава е и тази картина.

Георги Машев – „Носталгично“

Георги Петков Машев (1887-1946), известен и под псевдонима Чарни, e живописец и карикатурист. Той рисува от исторически точни картини до фантастичния свят на приказките, изпълнени с емоционални символични образи. Машев притежава феноменална ерудиция и богатото въображение, които превръщат всеки жанр, до който се докосне в шедьовър. Голям майстор на портрета, където неговият психологически усет се съчетава с тънка наблюдателност и точна изразителна рисунка. Творбите му се отличават със смели живописни решения, използва гротеската и алегорията в картините си. Началната цена на масления женски портрет от Машев е 4000-7000 евро.

Теофан Сокеров – „На кръста“

Голямото маслено разпятие (120х77 см) е с начална цена 7000-10 000 евро. Теофан Ненков Сокеров е български художник монументалист и професор. Негово дело са стенописите в Патриаршеската църква, Царевец, в Националния дворец на културата, в Дом-паметника на връх Бузлуджа и др. Негови картини са притежание на музеи, галерии и частни колекции в България, Франция, Германия, Швейцария и други страни.

Евгени Бугаев – „Антракт“

Евгени Бугаев (1925-2002) е роден в Плевен. Завършва живопис в Художествената академия при проф. Никола Ганушев. Рисува предимно портрети и индустриални пейзажи. Излага свои творби в Берлин, Москва, Прага, Виена. Преви изложби в Кипър и Швеция. През 1962 и 1965 г. прави самостоятелни изложби в София. „Антракт“ е с начална оценка 700-1000 евро.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. “ „Пейзаж от Копривщица“, подписана е от автор с инициали Д. Д. (1891-1962) и тръгва от 130 евро.“ – Чичко Гугъл казва: Данаил Дечев е роден на 20.03.1891, Разград. …. картина Пейзаж от Асеновград продадена наскоро за 9800 лв.

  2. Да подскажа и за : Йоан Левиев, композиция туш-четка, 51Х36 см – ПЕЙЗАЖ С ЦВЕТЕ, акварел/хартия, 510х365mm., Подпис, за цена 300 – 700 Euro предлагана през 2017г.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.