УНИЦЕФ гради национални програми за деца в Монтана

Три проекта на община Монтана, насочени към работа с децата и семействата, ще бъдат използвани за създаването на национални програми от Детския фонд на Обединените нации /УНИЦЕФ/, съобщи представителката на световната организацията у нас д-р Джейн Муита. Тя посети северозападната община и благодари на кмета Златко Живков за подкрепата, която местната власт оказва за успешното реализиране на инициативите, свързани с опазване на здравето и осигуряване на образование на децата.

Детският фонд на ООН си партнира през последните години с Монтана в три проекта. В инициативата зона „ЗаКрила” помощ след преживяно насилие са получили 120 деца. В Центъра за обществена подкрепа, създаден с методическата помощ на УНИЦЕФ, е работено по 140 случая на територията на три общини и за една година 12 деца са се върнали трайно в образователната система.

А проектът „Работилница за родители” е насочен към майки и бащи на деца до 4 години. Те преминават програма от 14 сесии, в която консултанти им помагат да усвоят умения и създадат условия за доброто развитие на своите деца, заяви ръководителят на проектите Милен Гечовски.

Експертите на УНИЦЕФ ще направят оценка на извършените дейности, ще документират процеса, през които са преминали проектите, и ще ги представят на глобално ниво. Целта е да се направи национална програма и опитът от Монтана да бъде пилотен за другите общини. Сътрудничеството на Детския фонд на ООН и община Монтана е много успешно и развитието му ще залегне в ново споразумението за съвместна дейност през 2020 г., каза Джейн Муита.

През следващия период погледът на УНИЦЕФ ще бъде насочен към младите хора в България - тези, които не учат, не се квалифицират и не работят. Един от моделите, които фондът ще стимулира, са социалните предприятия, но те се ефективни, когато има добро сътрудничество между младите хора, местната власт и бизнеса, отбеляза д-р Муита. През 2019 се навършват тридесет години от подписването на Конвенцията за правата на детето, а България е една от първите страни, които са я ратифицирали.

Годишнината ще бъде отбелязана на 20 ноември с различни прояви, за организирането на които УНИЦЕФ разчита и на подкрепата на община Монтана.

Коментари

Задължително поле