УНИЦЕФ: Замърсяването на въздуха уврежда мозъка на бебетата

Докато Делхи и други големи градове достигнаха нови токсични върхове на смог, ООН изрази тревога за щетите, които причинява замърсяването на развиващите се бебешки мозъци.

Агенцията за децата на ООН - УНИЦЕФ, съобщи, че в Азия повече от 16 милиона деца на възраст под 1 година да живеят в райони с тежко замърсяване – и то поне шест пъти над безопасните нива. Индия оглави списъка на страните с бебета в риск, следвана от Китай. Сателитните изображения, използвани за оценка на нивата на замърсяване по света, установиха, че има и все по-голям проблем в африканските градове, пише БГНЕС.

„Замърсяването на въздуха е свързано с астма, бронхит и други дългосрочни респираторни заболявания. Но все по-голям брой научни изследвания сочат потенциален нов риск, който замърсяването на въздуха създава за живота и бъдещето на децата: въздействието им върху развиващия се мозък", пише УНИЦЕФ.

Докладът подчертава връзките между замърсяването и фактори като коефициента на интелигентност, паметта и поведенческите проблеми.

Ултра фините частици в атмосферата могат да увредят кръвно-мозъчната бариера - деликатната мембрана, която предпазва мозъка от токсични вещества. Увреждането й е свързано с болестта на Алцхаймер и на Паркинсон при възрастните хора.

УНИЦЕФ припомня и нарастващия риск от фини частици от железни руди, който все повече се среща в градското замърсяване. Наночастиците, които лесно влизат в кръвообращението, са много опасни за мозъка поради техния магнитен заряд и също са свързани с дегенеративни заболявания.

Индийската столица затвори училищата в началото на ноември, след като лекарите обявиха извънредно положение за общественото здраве, но бързо ги отвори отново, предизвиквайки гняв сред родителите. В Китай, където замърсяването на въздуха намали продължителността на живота в индустриалния север с три години, правителството наложи на производителите да ограничат производството, за да се справят със смога.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве