Унищожават 120 000 патици в Пловдивско заради птичи грип

Нови огнища на птичи грип са открити в Пловдивска област, където техният брой нарасна на 22, а от заразата са засегнати патиците в 10 села от 6 общини, съобщиха от Българска агенция за безопасност на храните (БАБХ). Последните положителни проби са за селата Старо Железаре, Ръжево Конаре и град Първомай.

В Пловдивския регион превантивно трябва да бъдат унищожени общо 120 000 патици, а до момента са умъртвени по-малко от 1/3 от заразените в общините Марица, Раковски, Брезово, Калояново, Хисаря и Първомай. Напълно унищожени са птиците в няколко големи ферми, където техният брой надхвърля 15 000 бройки, но по-голямата част от засегнатите стопанства имат между 3000 и 5000.

Засега заразата е предимно по водоплаващи птици, но има заболели и няколко кокошки носачки. Затова предстои умъртвяването и на домашните птици, като част от засегнатите села са под карантина в радиус от 3 км, а за останалите е обявена 10-километрова зона за наблюдение. Според експертите получените проби са за нископатогенен щам на птичия грип, който не застрашава хората.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България