Унищожителна градушка падна над Велики Преслав

Градушката във Велики Преслав в сряда вечерта наистина е била с големина на орехи, показват хората

Има засегнати сгради, градини и коли

Градушка с големината на орехи падна над старата столица Велики Преслав и нанесе щети по общинска собственост, частни дворове и автомобили. Зърна с големината на орехи започнали да се сипя след 21 часа в четвъртък. Ледените късове падали почти 20 минути без дъжд и звучали като изстрели от небето, разказаха местни хора.

В петък до обяд кметът на града Александър Горчев обиколил всички общински сгради. Пострадала е детската ясла, пробити са навеси над терасите, каза той. В СУ "Черноризец Храбър" пък, не е издържала изолацията на покрива и при пробива започнал теч в част от коридорите.

Засегнати са и парковете в града, както и зацветения район около Археологическия музей. От цветя за 15 000 лв., засадени наскоро, към 60% са унищожени.

В района на музея градушката е потрошила две охранителни камери, както и декоративно осветление, каза Горчев.

Имуществото е застраховано и тепърва щетите ще се отстраняват. Градът се готви за 24 май, когато очакват посещение от вицепрезидента Илияна Йотова.

Пострадали са и частни градини пред къщите, в които хората вече били засадили домати, а сега от тях стърчат само стебла, жалваха се стопани. Засегната е южната и югоизточната част на Велики Преслав.

Ледените късове са нанесли и щети по автомобили. В петък вече имаше опашки пред застрахователни офиси. Потрошени са огледала, "ледените орехи" са направили и вдлъбнатини по капаци и купета. Градоначалникът сподели, че и неговият автомобил, останал под открито небе, не прави изключение.

Още по-едра била градушката в съседна местност "Дервиша", разказаха хора и се оплакват от помляни лозя и черешови дървета.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България