Унищожиха над 840 000 дрехи и парфюми менте (ВИДЕО)

Снимки: Агенция Митници

Близо 840 000 артикула, по-голяма част от тях дрехи и парфюми, с логата на над 20 световноизвестни бранда, бяха унищожени в Свиленград от началото на годината до момента.

Процедурите са проведени под контрола на Териториалните дирекции Митница Бургас и Митница Пловдив. Стоките, имитации на световноизвестни марки са задържани при митнически проверки на МП Капитан Андреево и са били предназначени за реализация, както на българския пазар, така и в другите страни членки на Европейския съюз.

В периода 15-19.07.2024 г. се проведе поредната шеста процедура за тази година под контрола на ТД Миница Бургас. Чрез механично нарязване бяха унищожени 232 000 текстилни изделия, спортни обувки, чанти и колани, а чрез натрошаване – близо 40 000 парфюма, съобщават от Агенция Митници.  

Фалшификатите са задържани през 2023-2024 г. от митническите служители на Митнически пункт Капитан Андреево при опити да бъдат пренесени в нарушение на Европейски регламент № 608/2013. Част от стоките са задържани през месец март тази година, когато при проверки на три товарни автомобила и един автобус са задържани общо 116 529 артикула. При един от случаите в края на март на пункта пристига товарна композиция от влекач и полуремарке с чужда регистрация.

Шофьорът – български гражданин, представил документи за превозваната стока - текстилни изделия от Турция за Полша. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка. В товарното помещение са открити 659 колета като в 164 от тях са установени 91 000 текстилни изделия, от които 75 000 чифта чорапи. В друг камион, отново пътуващ от Турция за Полша, са открити 6997 текстилни изделия и 705 чанти.  

Други 13 441 дрехи, по-голяма част от които панталони, рокли, дамски и мъжки тениски, както и 1199 чанти са превозвани от товарен автомобил с турска регистрация, пътуващ от Турция за Босна и Херцеговина. 3187 парфюма са открити в личния багаж на пътник в автобус, който пътувал по редовната линия Истанбул – Букурещ. 

За задържането са уведомени представители на правопритежателите на марките, които са установили, че стоките са фалшиви и следва да бъдат унищожени. Процедурите се извършват под митнически контрол, а правопритежателите поемат разходите по унищожаването.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право