Трети сме в ЕС по пренаселени квартири Това е основа за сериозно развитие на пазара през следващите години, смятат брокери

Двама полицаи пострадаха при катастрофа с партулка в столицата

Армията иска оферти за нови кораби Седем държави се включват в търга

Памела Андерсън се обиди на премиер

Университетската болница в Стара Загора остана без парно

Този протест отдавна не е на майките Той е на една болна жена, която продаде душата си, бог знае на кого, написа една от лидерките на протеста

Шофьор разби с юмрук прозореца на кола след спор за предимство

Могат ли да ме уволнят дисциплинарно от разстояние?

400 лв. осигурителен доход за фермерите Пчеларите се обявиха против вдигането на прага до 560 лв.

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 20 ноември 2018

Волен Сидеров: Нямам амбиция за постове в изпълнителната власт

Москва пусна кадри от полет на новия Су-57 над Сирия (ВИДЕО)

Влак дерайлира край Симитли, ранен е машинистът

Борисов води бизнесмени в Мароко Премиерът получи покана от крал Мохамед VI през септември

Софийският районен съд е потвърдил наложената от Сметната палата глоба от 1000 лв. за Лозан Панов

Управителят на БНБ Димитър Радев: Банковият сектор е в много добра кондиция "Икономиката се развива с по-добри темпове"

Димитър Радев, управител на БНБ

Банките у нас са в добра кондиция, заяви управителят на БНБ Димитър Радев пред Асоциацията на банките в България (АББ).

Ето и цялото му изказване:

Уважаеми колеги,
Уважаеми народни представители,
Уважаеми гости,
Преди всичко искам да благодаря за поканата – от мое име и от името на моите колеги от Управителния съвет на БНБ. За нас е удоволствие да споделим тази вечер с вас.

Изминаващата 2017 г. беше добра и за икономиката, и за банковата ни система. Това е може би първата година от дълъг период от време, в който оптимизмът е повече от песимизма.

Икономиката се развива с по-добри темпове, отколкото очаквахме в началото на годината. Фискалната позиция е здрава. Банковият сектор е в много добра кондиция.

Показателите за капиталова адекватност и ликвидност са над средните за Европейския съюз. Печалбата в сектора за втора поредна година доближава исторически най-високите равнища. Кредитната активност продължава да се увеличава. Наблюдаваме продължителна тенденция на намаление на необслужваните кредити.

Положителни са също резултатите от изпълнението на основните приоритети на БНБ. Мерките, които набелязахме след прегледа на качеството на активите и стрес теста миналата година, се изпълняват като цяло добре. Ефективността на надзора се повишава и всички независими наблюдатели на процесите в нашия банков сектор подчертават този напредък. Вече разполагаме с установена рамка за възстановяване и преструктуриране на банки – нещо, което преди две години нямахме. Направени са сериозни стъпки напред във всички технически въпроси, които са от ключово значение за интегрирането в европейската финансова инфраструктура.

Трябва да подчертая и нещо в работата на БНБ, което може би не е така видимо – огромния обем експертна работа и интензивните технически консултации, които водим по темата за присъединяването към Валутния механизъм II и еврозоната.

Имах повод вече да благодаря на колегите от централната банка. За мен сега е удоволствие да благодаря и на вас за постигнатите много добри резултати в сектора.

Дневният ред, който ние изпълняваме, не е завършен и ни предстои още много работа. Няма да се впускам в детайли или числа, но нека спомена за някои от текущите ни приоритети.

Ще започна с промените в Закона за кредитните институции, които влизат в сила от днес. Те създават подходяща законодателна рамка за по-нататъшно консолидиране на модела на надзорните дейности в БНБ. Вероятно знаете, че всички най-важни решения от днес нататък и най-важните административни актове ще се одобряват и издават от Управителния съвет.

Втората група най-важни въпроси засяга кредитирането на т.нар. свързани лица. Създадена е законодателна рамка за по-добро дефиниране на тази област и за управлението на съответните надзорни практики. Навярно си спомняте, че когато миналата година завършихме прегледа на качеството на активите, това беше актуална тема. Не бяха констатирани никакви проблеми в тази сфера, но знаехме, че има въпроси, които трябва да се решат. Новите законови промени ни помагат да направим стъпка в тази посока.

Едно важно глобално развитие, което задължително трябва да споменем и което ще засегне всеки от вас, е началото на периода на нормализиране на паричната политика от водещите централни банки. Това съвпада и с период на икономическо оживление във вътрешен и международен план. Ще навлезем в нов възходящ лихвен цикъл. Това няма да стане веднага. Процесът се очаква да бъде плавен и да започне по-осезателно през 2019 г. Това веднага поставя въпроса за действията, които трябва да предприемем съвместно за управлението на кредитния риск и по въпросите за разходните политики.

Нека спомена накратко и това, което правим по отношение на необслужваните кредити. Тук развитието в последните две години е наистина много добро. В края на 2014 г. делът на тези кредити беше около 17 %, сега е около 11 %. Само преди дни изпратихме на банковата асоциация проект на наши насоки за продължаване на тази тенденция. Очакваме, че вие ще ни представите становище по тези насоки, за да ги финализираме в най-скоро време. Важното е да разделим нещата по отношение на необслужваните кредити на две части – намаляване на равнището на съществуващите кредити и недопускане на нови такива кредити.
По отношение подготовката за влизането в сила на новия Международен стандарт за финансово отчитане № 9 ние току-що обобщихме данните, които получихме от вас. Смятам, че като цяло секторът е готов за тяхното въвеждане, но предстои допълнителна работа, особено в някои банки. Това, което искам да подчертая, е, че това не е еднократен акт, а процес, по който ще продължим да работим.

И няколко думи за Закона за платежните услуги и платежните системи, който влиза в сила от началото на 2018 г. Той въвежда по-високи стандарти и изисквания за банките по отношение на сигурността на платежните операции, включително тези, извършвани чрез интернет или друг дистанционен способ. С прилагането на новия закон очакваме и по-малко спорни казуси между доставчици и ползватели на платежни услуги, да намалят и случаите, в които БНБ трябва директно да се намесва.

Позволете ми накрая да ви благодаря и поздравя още веднъж за много добрите резултати през тази година, да ви пожелая весело изкарване на празниците, на Деня на банкера, предстоящите Коледни и Новогодишни
празници, много здраве и успехи през Новата година!

Благодаря за вниманието.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Къде е държавата да се намеси! Банковия сектор забогатява за сметка на гражданите, а служителите вземат жълти стотинки! Те такава държава няма! Лихва 5,7%, а връщаш 107%!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.