Управителят на БНБ: Очакват се сделки с банки

Делът на лошите кредити достигна 11%

„През 2018 г. е възможно да станем свидетели на нови сделки по трансформация на собственост в банки у нас, в т.ч. чрез сливания или придобивания“. Това посочва управителят на БНБ Димитър Радев в свой коментар, публикуван в бюлетин на Асоциацията на банките в България.

Три теми ще бъдат във фокуса на вниманието на шефовете на банки през 2018 г., посочва Радев.

Първата са ниските лихви, които заедно с лимитираните възможности за свиване на разходите, ще оказват натиск върху печалбата на банките.

Втората тема са лошите кредити, които са покрити с капитал, но делът им е над средния за ЕС, посочва Радев. Затова са логични усилията на банките да намаляват лошите кредити, включително чрез продажби на портфейли с такива заеми. През 2017 г. банките са продали кредити на стойност 360 млн. лв. Лошите кредити намаляват, като към ноември 2017 г. делът им е 11%.

Трета тема е ръстът на кредитирането, което предполага повишено внимание върху риска. Периодите на ръст на кредитите са и периоди на натрупване на потенциал за поява на нови активи с проблемно качество. Този въпрос е особено актуален с оглед на средносрочната перспектива за навлизане в нов цикъл за покачване на лихвите, посочва управителят на БНБ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси