Управителят на НЗОК: За първи път сме на крачка от правилния път

За първи път сме на крачка да стигнем до един правилен път – без да имаме преразход, пациентът да не се ощетява. Така коментира управителят на Националната здравна осигурителна каса Д-р Дечо Дечев новите регулации, свързани с бюджета на Касата, по БТВ.

„За първи път чрез тази Наредба се определя механизъм, чрез който се гарантира финансова стабилност на Касата, тоест да няма преразход в перото на бюджета за лекарства. Гарантира се достъп до всички нови молекули. Няма да има ограничение в достъпа до иновативни и нови лекарства, ще се запази финансовата стабилност на Касата и ще се намали бюрократичната тежест на пациента за достъп.

Д-р Дечев обясни, че НЗОК има лимитиран бюджет, той се формира от обема постъпления, който всеки един гражданин плаща. В рамките на този бюджет има различни пера – болнична помощ, извънболнична помощ и лекарства. Те също имат ограничени стойности, затова задачата на екипа на Касата е да определи такава политика и действие, че да се запазят тези параметри в бюджета. Управителят на НЗОК посочи, че за да се разшири достъпът до лечение трябват промени в политиката.

„На практика, срещу това дадено право стои задължението всички да даваме по 8% от доходите си. Ако искаме тези права да се реализират или трябва да внасяме по-висока вноска, или политиците да определят система от мерки и действия, чрез които в Касата да постъпват повече средства”, каза още управителят на НЗОК.

Д-р Дечев заяви, че ще се улесни издаването на протоколи за изписване на безплатни лекарства. „Понякога медицинските критерии, с които пациентът се насочва не отговарят на показанията на дадения продукт. Така че контрол трябва да има, но ще се премахне политиката, чрез умишлено създавани препятствия пред пациента да се забавя достъпа до лекарства, с цел да се забави плащането на медикаменти”, посочи д-р Дечев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България