Управител на свинекомплекс в русенско село: Проблемът с чумата се задълбочи заради липса на адекватни мерки от страна на държавата

Снимка: Архив

Кризата с африканската чума по свинете у нас се задълбочава. Продължава търсенето на причините, на виновните и на най-адекватните мерки за ограничаване на заразата. Вчера стана ясно, че трета индустриална ферма е засегната от Африканска чума по свинете в област Русе. В свинекомплекса в село Голямо Враново се отглеждат около 30 000 животни.

"От управата обявиха, че са очаквали да бъдат застигнати от заразата, въпреки взетите мерки. Чумата до нас нямаше да пристигне, ако я нямаше около нас, а тя съществува, вирусът е навсякъде. Той е нещо, което не се вижда или усеща - ние не можем да се борим с него. Въпросът е какво ще се прави сега. С унищожаване на прасетата проблемът не се решава, той е в околната среда", коментира пред БТВ д-р Миленка Димитрова, управител на свинекомплекс Голямо Враново. По думите й проблемът се е задълбочил заради липса на адекватни мерки от страна на държавата. Тя обясни, че прасетата във фермата живеят в добри условия- има климатизирани помещения и строга дезинфекзия.

Д-р Димитрова уточни, че в свинекомплекса работят 200 души, чиято съдба все още не е ясно. "Докато няма прасета трябва да се чудим как да се справяме с тях. На първо време ще предприемем съкращаване на работниците", допълни управителят на свинекомплекс Голямо Враново. Според д-р Димитрова, загубите ще възлязат десетки милиони левове.

Коментари

Задължително поле