Управленци и винари зарязаха лозята в Шуменско

Кметове на общини от Шуменско спазиха стародавната традиция и влязоха да зарежат в лозовите масиви навръх Трифон Зарезан. Градоначалникът на Шумен Любомир Христов уважи празника на известния винопроизводител Цанко Станчев, който във вторник бе и рожденик. Според майстора на винени елексири, в страната сега има три пъти по-малко лозя, отколкото преди 25 г. Очакванията са държавата да подпомогне този сектор, а годината да даде още по-добра реколта от миналогодишната.

Кметът Христов пожела берекет, хубаво вино и майсторите да успеят да го продадат. И той има свое лозе, реже го сам и прави вино, и през смях обясни, че най-хубавото вино е изпитото.

Във втората българска столица Велики Преслав бяха зарязани масивите на винпром "Винекс".

Кметът Александър Горчев и новият областен управител на Шумен Валентин Александров уважиха празника. В старопрестолния град избраха и баш винари, и сред наградените майстори фаворит с бяло вино се оказа зам.кметът на общината Димо Бодуров.

В шуменската община Смядово кметицата Иванка Петрова също участва в зарязването. В региона на прочутата смядовска луканка, освен конкурс за вино, имаше и надпревара за най-добро мезе.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони