Управляващи и опозиция обявиха победа на местните избори в Истанбул, Ердоган губи Анкара 

Снимка: Архив

За първи път от 25 г. опозицията в Турция печели местните избори в Анкара. От Народнорепубликанската партия е и новият кмет на Измир, третият по големина град. Това сочат първите прогнозни резултати от провелите се вчера местни избори в страната. Управляващи и опозиция си оспорват победата в Истанбул.

Хиляди привърженици на Партията на справедливостта и развитието се събраха пред централата в Истанбул, за да отбележат изборната победа и за пръв път от много години настроението не е толкова празнично, а по-скоро минорно заради загубата на столицата Анкара, предаде БНТ.

Именно загубата в Анкара вгорчава празненствата тази нощ.

Всичко ще си остане същото след изборите, смятат привържениците на президента Реджеп Ердоган.

Въпреки горчивата загуба в Анкара и оспорваната победа с опозицията в Истанбул, тези хора вярват, че предстоят добри дни за Турция.

Със сериозно изражение президентът Реджеп Ердоган обяви, че Партията на справедливостта и развитието е първа политическа сила, но губи Анкара. Привържениците на управляващите защитиха своя лидер.

Според предварителните резултати Партията на справедливостта и развитието печели в централна и северна Турция, опозицията в - западната и южна част, а кюрдите - традиционно в Диарбекир.

Загубата в Анкара, според анализаторите, означава, че Партията на справедливостта и развитието може би се изправя пред процес на загуба на влияние.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа