Управляващите в Канада запазиха властта

“Направихте го, приятели. Поздравления”, с тези думи Джъстин Трюдо обяви победата на партията си пред свои привърженици в Монреал, където пристигна със съпругата си Софи.

Либералите на Трюдо спечелиха изборите, но няма да имат мнозинство

Премиерът изпълнил 92% от обещанията си

Управляващите в Канада либерали на премиера Джъстин Трюдо спечелиха парламентарните избори и ще продължат да управляват, макар и без мнозинство, предаде Ройтерс.

На вота в понеделник Либералната партия получи 156 места в 338-местния парламент (с 21 по-малко от предишните избори) - значително по-малко от нужните 170 за мнозинство. Основният им опонент - Консервативната партия на Андрю Шиър, ще има 122-ма депутати или с 27 повече от предишния състав на парламента.

Правителство на малцинството не е необичайна практика за Канада, която е била управлявана от три такива за последните 15 години. Очаква се Трюдо да разчита на подкрепата в парламента на лявата Нова демократична партия, която ще има 24-ма депутати.

Прогнозите преди вота сочеха почти равни резултати за либералите и консерваторите. Удар по одобрението за партията на Трюдо нанесоха свързани с него скандали като опита му за намеса в криминално разследване, както и публикуването на негови снимки от миналото, на които е дегизиран като чернокож.

Същевременно независим анализ на над 20 канадски академици изчисли, че Трюдо е изпълнил частично или изцяло 92% от предизборните си обещания през 2015 г.

Коментари

Задължително поле