Управляващите в Каталуния внесоха декларацията за обявяване на независимост в парламента

Управляващата коалиция в Каталуния внесе резолюция в регионалния парламент в Барселона, с която се обявява независимостта от Испания. Новината съобщи говорител на коалицията. Декларацията на партиите „Заедно За“ и „Кандидатура за народно единство“ (CUP) е в отговор на решението на Мадрид да предприеме мерки за суспендиране на автономните права на региона.

„Ние обявяваме Каталуния за независима държава под формата на република", гласи началото на предложената резолюция, изготвена от партиите, притежаващи мнозинство в регионалния парламент. По-късно документът може би ще бъде гласуван, уточни говорите на „Заедно За“.

Междувременно, в Мадрид всеки момент трябва да започне заседанието на националния парламент, на което се очаква да бъде гласувано решението за задействане на чл. 155 от конституцуята, които ще лиши сеператисткия регион от самоуправление.

В отговор на каталунската декларация основната опозиционна политическа сила в страната - Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП), оттегли предложението си в Сената, което предвиждане въздържане от активиране на член 155 в случай че бъдат насрочени избори в Каталуния.

По-рано днес испанският министър-председател Мариано Рахой поиска от Сената отстраняването от власт на регионалния лидер Карлес Пучдемон в опит да бъде предотвратено отцепването на североизточния автономен регион. Обръщайки се към горната камара на испанския парламент, Рахой призова да бъде пристъпено към „освобождаване на лидера на каталунското правителство, неговият заместник и всички регионални министри“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа