Ураганът „Ирма“ приближава Куба, започна евакуация

Ураганът „Ирма“ приближава Куба, а оттам се очаква да продължи към югоизточното крайбрежие на САЩ.

Бурята се очаква да достигне северната част на Куба тази вечер или утре сутрин, а оттам да продължи към югоизточното крайбрежие на САЩ, където ще удари първо щата Флорида, а след това Джорджия и Южна Каролина. В момента "Ирма" преминава край северните части на Доминиканската република и Хаити, където предизвика наводнения.

Тропическата буря ще засегне до 37 милиона души.

НАСА разпространи нова анимация със силата на урагана, на база на събраните данни.

https://twitter.com/NASA/status/905856490082316288

 

 

 

 

 

Властите в Куба се готвят да посрещнат стихията. Много хора са евакуирани от зоните, където се очаква стихията. Сред тях са и 36 хил. туристи.

Подобни мерки взеха и властите в Хаити и в Доминиканската република, след като „Ирма“ опустоши няколко острова по пътя си и взе най-малко 14 жертви.

https://twitter.com/SergeyISS/status/905844684853051396

 

 

 

Заедно с „Ирма“ се разрази и ураганът „Хосе“. Той приближава към Малките Антили и силата му вече е трета категория по петстепенната скала. Скоростта на ветровете в епицентъра му достига до 195 км/час.

Сезонът на ураганите в Атлантическия океан е до 30 ноември.

Междувременно петимата бивши президенти на САЩ – Барак Обама, Джордж Буш – син, Бил Клинтън, Джордж Буш – баща и Джими Картър, се обединиха в инициатива за събиране на средства за възстановяване на щатите Тексас и Луизиана, които пострадаха от урагана „Харви“.

https://twitter.com/politico/status/905976504420585473

 

 

 

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка