Уран и Ерато озариха Хасково

„Южна пролет“ е за творци до 40-годишна възраст и се провежда за 45-и път.

Богът на небето и звездите Уран и музата на изящната лирика Ерато озариха с присъствието си Хасково при раздаването на литературните награди „Южна пролет“ в края на миналата седмица.

Частичната изява на Уран в питейната вода на града не оказа съществено влияние на конкурса, тъй като още от древни времена е известно, че хората на перото не са почитатели на тази течност.

Трима са звездните лауреати на конкурса за дебютна литература - статуетка „Пегас“ в раздела „Литературна критика“ получи Сирма Данова за „Кралят физиономист: Автотекстуалност и автопрезентиране в творчеството на Пенчо Славейков“. Лауреат на „Южна пролет“ в раздел „Поезия“ е Димана Йорданова за стихосбирката ѝ „Жената и мъжете, които бях“. В раздел „Проза“ отличената е Десислава Николова за книгата ѝ „Алиса и петък вечер“.

Наградите бяха връчени на лауреатите на специална церемония в залата на ДКТ „Иван Димов“ в Хасково от кмета Добри Беливанов. Журито бе с председател Владимир Зарев и членове Митко Новков, Валентина Радинска, Петър Чухов

Наградата „Александър Паскалев“ тази година бе присъдена на Петър Ангелов, статуетката си той получи от председателя на общинския съвет Таня Захариева. Тази награда се връчва с решение на жури с председател зам.-кметът на Хасково Милена Трендафилова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура