Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Пътят Асеновград–Пловдив става магистрален през лятото

Холандия призна Арменския геноцид и разсърди Турция

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 февруари 2018

БАН ще отговори официално на критиките към доклада за „Белене”

Тръмп призна: Плешив съм, крия се с прическата

Губернаторът на щата Флорида иска въоръжен полицай във всяко общинско училище

Кашата с касата се забърка здраво До понеделник смятат дълговете към чужди фондове, данните на шефа на НЗОК не били верни

Словакия твърдо против джендъризма Ще приемем отделно законодателство за борба с насилието над жени, обеща премиерът Фицо

Вандали изпотрошиха над 40 коли в Пловдив

Ето кои институции ще проверяват сделката за ЧЕЗ

32 цивилни са загинали при бомбардировките на Източна Гута днес

Урок по лютеница в центъра на София Майсторки от Чипровци и Пищигово показаха своите умения

Денка (вляво) и Мая демонстрират своите умения.

Домашни лютеници и разядки бяха представени на фермерския фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!” в София тази седмица. Посетителите имаха възможност да разгледат, да опитат и научат рецептите за вкусотиите.

„Труд” разговаря с двете жени, които показаха технологията на готвене и истинския вкус на домашно приготвеното. Мая Ангелова прави лютеница откакто се помни, а от две години и за пазара. Захваща се с производството на лютеници и сладка, след като остава без работа. „В началото ми беше много трудно, имало е моменти, в които ми е хрумвало да се откажа”, казва жената. Подкрепа получава от българо-швейцарския проект „За Балкана и хората”. „Паричната помощ от там беше много голяма и ако не бяха те, може би нямаше да успея”.

За своята чипровска апетитка разказва, че се приготвя от сгъстен доматен сок, люти чушки, магданоз и чесън. Технологията е следната: „След прецеждането на доматения сок, отделянето на семките и люспите, се сгъстява на печка около 3-4 часа до почти готовност. След това се слагат лютите чушки, овкусява се на сол, захар и мазнина и около 5 минути преди да стане готово, се добавят чесънът и магданозът”.
„На фестивала представям нов прочит на чипровската апетитка, защото тази разядка може да се използва като сос за пици, спагети и като гарнитура към всяко ястие”, казва Мая.

Освен лютеници, майсторката прави и вкусни сладка. Приготвя ги в цеха си в село Превала, община Чипровци. Продуктите за тях са от Чипровския балкан. Основно прави сладка от горски плодове -горски ягоди, червени и черни боровинки, горска малина, горска череша, също и от сливи и дюли. Уменията за приготвяне на чипровска апетитка е научила от своята баба Донка от Чипровци, а сладката – от баба си Марийка от Бреница.

Мая разказва, че интересът към фермерските храни е все по-голям: „Мисля, че се научихме и започнахме да ценим тези продукти, въпреки малко по-високата цена от тази в магазините. Всеки от нас си има своите клиенти, защото хората търсят здравето, а то се крие в хубавата и качествена храна”.

На фермерския пазар Денка Георгиева от пазарджишкото село Пищигово представи разновидност на традиционната българска лютеница – пастет от печени чушки със сирене. Продуктите, които Денка използва, са собствено производство. Със семейството си гледа 42 декара сертифицирани биоградини. „Заедно с мъжа ми произвеждаме зеленчуците, стараем се да не ги пръскаме с отрови, защото искаме храната, която приемаме, да е чиста и здравословна”.

На място Денка приготви своя пастет от чушки и сирене. Майсторката предварително беше подбрала добре узрели червени чушки, които изпече, след което обели и почисти от семките. Наряза на дребни кубчета. Смлянoто количество задуши с олио. Когато чушките станаха готови, прибави сиренето. Разбърка сместа, а около 10 минути бяха необходими да престои на огън.

Посетителите имаха възможност да опитат от току-що приготвената лютеница на Денка. Всички я харесаха и питаха за рецептата. Денка казва, че тайната на вкусната лютеница е в това да се прави с желание и с качествени продукти. В цехът й, който се намира в село Исперихово, произвеждат сладка и сиропи, а до края на годината предстои да получат разрешение и за производство на лютеница.

Ментори в кулинарния час

На фермерския фестивал Мая Ангелова и Денка Георгиева бяха ментори в кулинарен урок, в рамките на който всички желаещи можеха да научат рецептите им за вкусни лютеници, както и да помогнат в приготвянето на вкусотиите.

„Една от главните цели на обучението е да приканим хората да пазаруват от местни фермери и производители, защото техните храни са качествени и истински”, казва Мая.

„На първо място човек трябва да подходи с любов към това, което прави, след това да подбере хубави продукти, които да не бъдат с химикали и препарати”, обясни Денка.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.