1,25 млн. евро за пощенски гълъб

Падат акциите на чиновника в 142 закона Хората няма да бъдат „куриери” между различни служби

Ердоган: Нападатели, взимащи на прицел Турция, ще бъдат връщани в „ковчези“

Какво трябва да знаете, ако работите на срочен трудов договор

Русия призна Република Северна Македония

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 19 март 2019

Холандската полиция е задържала заподозрения за стрелбата в Утрехт

Българка в Утрехт: Притеснени сме, че нападателят все още е на свобода

Корнелия Нинова за атентата в Утрехт: Да бъдем единни и съпричастни в борбата срещу тероризма

Подписан бе новият колективен трудов договор в сферата на образованието в Търново

Елена Йончева: Членовете на БСП гласуваха демократично листата за евровота

Всеки трети с по-ниска пенсия 57% ще получат увеличение заради новата формула за изчисление на парите

Средношколци от 21 училища участваха в Национално ученическо състезание в Стопанска академия

Болници ще затварят заради липса на сестри Здравни работници от цялата страна излязоха на протест

Спецсъдът пусна Миню Стайков под гаранция от половин милион лева

Урок по лютеница в центъра на София Майсторки от Чипровци и Пищигово показаха своите умения

Домашни лютеници и разядки бяха представени на фермерския фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!” в София тази седмица. Посетителите имаха възможност да разгледат, да опитат и научат рецептите за вкусотиите.

„Труд” разговаря с двете жени, които показаха технологията на готвене и истинския вкус на домашно приготвеното. Мая Ангелова прави лютеница откакто се помни, а от две години и за пазара. Захваща се с производството на лютеници и сладка, след като остава без работа. „В началото ми беше много трудно, имало е моменти, в които ми е хрумвало да се откажа”, казва жената. Подкрепа получава от българо-швейцарския проект „За Балкана и хората”. „Паричната помощ от там беше много голяма и ако не бяха те, може би нямаше да успея”.

За своята чипровска апетитка разказва, че се приготвя от сгъстен доматен сок, люти чушки, магданоз и чесън. Технологията е следната: „След прецеждането на доматения сок, отделянето на семките и люспите, се сгъстява на печка около 3-4 часа до почти готовност. След това се слагат лютите чушки, овкусява се на сол, захар и мазнина и около 5 минути преди да стане готово, се добавят чесънът и магданозът”.
„На фестивала представям нов прочит на чипровската апетитка, защото тази разядка може да се използва като сос за пици, спагети и като гарнитура към всяко ястие”, казва Мая.

Освен лютеници, майсторката прави и вкусни сладка. Приготвя ги в цеха си в село Превала, община Чипровци. Продуктите за тях са от Чипровския балкан. Основно прави сладка от горски плодове -горски ягоди, червени и черни боровинки, горска малина, горска череша, също и от сливи и дюли. Уменията за приготвяне на чипровска апетитка е научила от своята баба Донка от Чипровци, а сладката – от баба си Марийка от Бреница.

Мая разказва, че интересът към фермерските храни е все по-голям: „Мисля, че се научихме и започнахме да ценим тези продукти, въпреки малко по-високата цена от тази в магазините. Всеки от нас си има своите клиенти, защото хората търсят здравето, а то се крие в хубавата и качествена храна”.

На фермерския пазар Денка Георгиева от пазарджишкото село Пищигово представи разновидност на традиционната българска лютеница – пастет от печени чушки със сирене. Продуктите, които Денка използва, са собствено производство. Със семейството си гледа 42 декара сертифицирани биоградини. „Заедно с мъжа ми произвеждаме зеленчуците, стараем се да не ги пръскаме с отрови, защото искаме храната, която приемаме, да е чиста и здравословна”.

На място Денка приготви своя пастет от чушки и сирене. Майсторката предварително беше подбрала добре узрели червени чушки, които изпече, след което обели и почисти от семките. Наряза на дребни кубчета. Смлянoто количество задуши с олио. Когато чушките станаха готови, прибави сиренето. Разбърка сместа, а около 10 минути бяха необходими да престои на огън.

Посетителите имаха възможност да опитат от току-що приготвената лютеница на Денка. Всички я харесаха и питаха за рецептата. Денка казва, че тайната на вкусната лютеница е в това да се прави с желание и с качествени продукти. В цехът й, който се намира в село Исперихово, произвеждат сладка и сиропи, а до края на годината предстои да получат разрешение и за производство на лютеница.

Ментори в кулинарния час

На фермерския фестивал Мая Ангелова и Денка Георгиева бяха ментори в кулинарен урок, в рамките на който всички желаещи можеха да научат рецептите им за вкусни лютеници, както и да помогнат в приготвянето на вкусотиите.

„Една от главните цели на обучението е да приканим хората да пазаруват от местни фермери и производители, защото техните храни са качествени и истински”, казва Мая.

„На първо място човек трябва да подходи с любов към това, което прави, след това да подбере хубави продукти, които да не бъдат с химикали и препарати”, обясни Денка.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.