На 19 юли 2018 да почерпят

Тръмп каза, че никой президент на САЩ не е бил толкова твърд към Русия като него

Поругаха гроба на Стефан Стамболов Разрушен е и паметникът на Каблешкови

Берлин незаконно депортирал екстремист Върнатият на Тунис Сами А. е бил бодигард на Осама бен Ладен

Четири уволнения заради чумата разпореди Борисов (обзор) Браншът и правителството се споразумяха, карантината ще продължи шест месеца

Животновъди даряват кози от стадата си на засегнатите от чумата

20% по-малко безработни жени 14,4% разлика в заплатите на двата пола

Баварски патрули на границата с Австрия

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 18 юли 2018

„Боинг“ получи поръчка за два нови „Еър Форс 1“ Сделката е на стойност 3,9 млрд. долара

Плащаме в брой до 5000 лева

Криминално проявен мъж буйствал в автобус на градския транспорт и отправил заплахи към водача

12 000 деца са отпаднали от клас 2000 върнати, но отново напуснали

САЩ добиха 11 милиона барела суров петрол за един ден за първи път в историята

Унгария се изтегля от миграционен пакт на ООН Споразумението ще бъде окончателно прието през декември

Уролози в УМБАЛ „Пловдив“ спасиха запушен бъбрек

Уролози от Университетска болница „Пловдив“ (бившата Окръжна болница) спасиха бъбрека на 56-годишна жена от града под тепетата, запушен от голям камък. Интервенцията бе извършена под ръководството на водещия специалист д-р Васил Павлов, а конкрементът бе разбит лазерно по комбиниран метод с новия супермодерен апарат, с който разполага УМБАЛ „Пловдив“. Пациентката е приета в клиниката по урология с хидронефроза, причинена от солиден  3,5-сантиметров камък. С медиците тя споделила, че преди 15-ина години е била преглеждана и лекарите й казали, че в легенчето има конкремент с размер около 1 см.

„Предварително под ехографски контрол поставихме специална тръба – нефростома, която подсигури ниско налягане в бъбречната кухина по време на интервенцията, която бе извършена под епидурална анестезия. През естествените отвори на човешкия организъм проникнахме до кухинната система на бъбрека и със супермодерната комбинирана лазерна апаратура „Revolix Duo“ от последно поколение бе разбит камъкът“, съобщи д-р Васил Павлов и допълни, че пациентката се чувства отлично и до няколко дни ще бъде изписана от болницата.
На жената е спестена отворена операция при усложненото състояние на бъбрека. Благодарение на новия апарат, с който УМБАЛ „Пловдив“ разполага от февруари 2017 г., интервенциите са щадящи за болните – те са безкръвни, не се правят разрези и не водят до загуба на телесни течности. Лазерът запазва органите, като не се проявява агресия и спрямо околните тъкани, и е подходящ за лечение на пациенти на всякаква възраст, включително и за хора с придружаващи заболявания.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.