Уролози в УМБАЛ "Пловдив" спасиха запушен бъбрек

Уролози от Университетска болница "Пловдив" (бившата Окръжна болница) спасиха бъбрека на 56-годишна жена от града под тепетата, запушен от голям камък. Интервенцията бе извършена под ръководството на водещия специалист д-р Васил Павлов, а конкрементът бе разбит лазерно по комбиниран метод с новия супермодерен апарат, с който разполага УМБАЛ "Пловдив". Пациентката е приета в клиниката по урология с хидронефроза, причинена от солиден  3,5-сантиметров камък. С медиците тя споделила, че преди 15-ина години е била преглеждана и лекарите й казали, че в легенчето има конкремент с размер около 1 см.

"Предварително под ехографски контрол поставихме специална тръба - нефростома, която подсигури ниско налягане в бъбречната кухина по време на интервенцията, която бе извършена под епидурална анестезия. През естествените отвори на човешкия организъм проникнахме до кухинната система на бъбрека и със супермодерната комбинирана лазерна апаратура "Revolix Duo" от последно поколение бе разбит камъкът", съобщи д-р Васил Павлов и допълни, че пациентката се чувства отлично и до няколко дни ще бъде изписана от болницата.

На жената е спестена отворена операция при усложненото състояние на бъбрека. Благодарение на новия апарат, с който УМБАЛ "Пловдив" разполага от февруари 2017 г., интервенциите са щадящи за болните - те са безкръвни, не се правят разрези и не водят до загуба на телесни течности. Лазерът запазва органите, като не се проявява агресия и спрямо околните тъкани, и е подходящ за лечение на пациенти на всякаква възраст, включително и за хора с придружаващи заболявания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве